Частните фондове за втора пенсия възстановиха тежките загуби

Частните фондове за втора пенсия възстановиха тежките загуби

Частните фондове за втора пенсия (т. нар. универсални пенсионни фондове) се похвалиха на пресконференция във вторник, че са възстановили през второто тримесечие загубите си от спадовете заради Covid-19.

Средствата във фондовете за втора пенсия се стопиха с около 500 млн. лв. от януари до март 2020 г., и то независимо че при тримесечния период не е спирало задължителното внасяне на осигуровки.

През второто тримесечие обаче тенденцията се е обърнала и загубите са възстановени, стана ясно от изявление на асоциацията на пенсионните компании.

Така, за шестмесечния период – от януари до юни 2020 г., средствата в УПФ са нараснали от 13.212 млрд. лв. на 13.483 млрд. лв., тоест с 271 млн. лв.  Ръстът обаче вероятно почти изцяло се дължи на свежите пари, влизащи във фондовете от задължителните осигуровки, а не от управлението на средствата.

Фондовете за втора пенсия отчитат 3.09% доходност за тримесечието април-юни 2020 г. на годишна база, докато по данни на финансовия министър Владислав Горанов за периода от 1 януари 2020 г. до 19 май 2020 г. УПФ регистрират спад от "само" 5.23%.

"За първото тримесечие при всички инвеститори по целия свят имаше отрицателна доходност, докато българските пенсионни фондове успяха да минимизират щетата от сривовете на фондовите пазари до около 5%", коментираха пенсионните компании.

Те припомнят, че пенсионните инвестиции са дългосрочни. По данни на браншовата асоциация средната доходност на годишна база за последните 15 години е положителна – между 3.50% и 4%.

За разлика от УПФ, фондовете за трета пенсия (тоест доброволните) не са успели да възстановят загубите. Средствата в тях за шест месеца са намалели от 1.19 млрд. лв. на 1.15 млрд. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?