Частните изпълнители ще могат да събират и публични вземания

Частните съдебни изпълнители също да могат да събират публични вземания. Това предлага работна група към парламентарната комисия по правни въпроси преди второто четене на Закона за частното изпълнение. Предложенията на групата бяха обсъдени на открито заседание във вторник в присъствието на юристи и представители на бизнеса.

В текста на проектозакона, който бе приет на първо четене на 8 април, залегна, че частните изпълнители могат да събират само частни вземания.

Работната група предлага в определени случаи на частни изпълнители да се възлага с изричен договор да събират публични вземания, когато оторизираните да извършват това държавни органи са възпрепятствани или претоварени, обясни за Mediapool председателят на групата Марина Дикова, депутат от НДСВ.

Според нея предложението ще бъде внесено в комисията по правните въпроси, но може и да не бъде одобрено.

Юристите от групата предлагат още да се въведе ограничаване на териториалната компетентност на частните изпълнители в рамките на съдебния район на даден окръжен съд. В този район частният изпълнител няма да може да отказва извършването на изпълнителни действия. Измененията предвиждат квота за определяне на частните съдебни изпълнители - по един на всеки 30 000 жители в съответния район.

Съществува обаче и обратното предложение на представителите на бизнеса, за което те настояват – частните изпълнители да действат на територията на цялата страна.

Съгласете се, че не можем да задължим частен изпълнител да не отказва да поеме принудително изпълнение в Бургас, ако е от София, обясни аргументите на комисията Дикова. Тя допълни, че има известна логика и в искането на бизнеса и вероятно при обсъждането в правната комисия ще се стигне до компромисен вариант.

Работната група предлага също да се въведе забрана за задържането на частните съдебни изпълнители, освен при заварено тежко престъпление.

Предвижда се и нова възможност те да договарят такси, различни от определените в приетата тарифа.

Ще се обмисли и предложението на депутата от ДСБ Йордан Соколов частните изпълнители да бъдат контролирани под някаква форма от съда.

Според Марина Дикова законопроектът ще бъде приет на второ четене в правната комисия до края на следващата седмица и най-вероятно в средата на май ще бъде приет окончателно и от парламента.

Приемането на правната рамка за въвеждането на частното изпълнение е едно от изискванията за подобряването на безнессредата у нас. То бе изрично посочено като условие за влизането ни в ЕС от еврокомисаря по разширението Оли Рен. 

Споделяне

Още от Бизнес