Частните охранители може да се окажат извън закона

Проблем е изискването за образование на служителите

Частните охранители може да се окажат извън закона

Сдруженията на частните охранителни фирми предупредиха, че целият бизнес може да блокира и да се окаже в нелегалност заради новия Закон за частната охранителна дейност и проектите на наредби към него.

Една от причините е въвеждането на изисквания за минимален образователен ценз и професионална квалификация на служителите в сектора. За ръководител в частна охранителна фирма ще е нужно най-малко средно образование, а за редови служител – основно.

"Това ще доведе до блокиране на дейността ни поради липса на кадри за предоставяне на услугата. Необходим е значително по-голям адаптивен период и ясно диференциране на нивата на професионално обучение на служителите ни", се казва в позицията на сектора. Законът влезе в сила на 31 март.

Компаниите са против забрана за наемане на подизпълнители, което ги "лишава от правото на свободно договаряне и свободна стопанска инициатива".

"В България няма нито една охранителна фирма, която да може да изпълни без подизпълнители голям корпоративен договор (например охрана на банкова институция). Ако целта на закона е да се създаде такава компания, която да изпълнява услугите на територията на цялата страна, то той се явява дискриминационен и лобистки по своята същност", се казва в позицията.

Частните охранителни фирми отново възразяват срещу властта, дадена на МВР, да осъществява проверка и контрол върху тяхната дейността. Компаниите смятат, че министерството получава множество задължения, които не може да изпълнява заради липса на капацитет.

"Това ще доведе до огромен субективизъм и неефективен контрол, а от друга страна – до възможност за рестрикции и злоупотреба със служебно положение и корупционни практики", се казва в писмото.

Браншовите организации се обявяват и срещу създаването на възможност за бюджетните организации, болниците и учебните заведения да си правят звена за самоохрана.

"Това представлява нерегламентирана и неправомерна държавна помощ, което създава предпоставки за висок риск за гражданите и публичното имущество, непрофесионално изпълнение на услугата, липса на прозрачност относно усвояване на бюджетни средства, отнемане на пазарна ниша от сектора", смятат частните охранители.

Те са недоволни и от публикуваните за обсъждане наредби към закона, които въвеждат допълнителни изисквания към фирмите. Едно от тези изисквания са задължителните нотариални заверки на договорите за охрана. Според компаниите това ще доведе до хаос, защото законът не изисква подобно нещо. Частните охранители предупреждават, че като цяло наредбите увеличават неимоверно броя на обработваните от тях документите за нуждите на МВР, което ще ги контролира.

"Вместо да улеснят бизнеса в изпълнението на законовите му задължения наредбите в този им вид ще доведат до блокиране, тероризиране на бизнеса, административен хаос и корупционна среда", се казва в позицията на сектора.
На 12 март президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров атакуваха Законаза частната охранителна дейност пред Конституционния съд, но със съвсем различни съображения. Причината бе, че законът създаде възможност кметове на общини да сключват договори с частни фирми за охрана на цели населени места. Според Цацаров е недопустимо да се прехвърлят на търговци изрични правомощия на държавата. Румен Радев нарича поправките в закона "абдикация" от грижата за сигурността на хората.

Според главния прокурор законът нарушава конституционно предвидената компетентност на Министерския съвет за осигуряване на обществения ред. Цацаров посочва, че законът позволява "неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места".

В мотивите си президентът Румен Радев посочва, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото, а опазването му трябва да почива на закона.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии", смята държавният глава. Той допълва, че осигуряването на обществения ред е част от вътрешната политика на страната.

Споделяне

Още от България