Частните съдебни изпълнители са готови да събират глобите на КАТ

ЧСИ са събрали над 600 млн. лв. през първото полугодие

Георги Дичев

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са готови да събират глобите на КАТ.

Министерството на финансите е дало съгласие за промяната, но от камарата чакат много време отговор от МВР, каза нейният председател Георги Дичев.

"Става дума за най-големите нарушители, които имат редица висящи актове. Нарушителят остава ненаказан", защото няма кой да му взема глобата, посочи Дичев. Той допълни, че не трябва да се прави никаква нормативна промяна, защото в закона е указано, че държавата може да възлага подобно изпълнение.

Дичев предположи, че една от причините МВР да не реагира досега вероятно е водената "кампания" срещу ЧСИ.

"Атаката срещу нас стигна дотам, че кантори бяха на крачка от затваряне. Причината е политическата демагогия, в която имаше и призиви за неизпълнение. А съдебните изпълнители бяха превърнати в изкупителна жертва", посочи Дичев.
По думите му законодателят е залитнал в "другата крайност". "Ако преди имаше превес по отношение права на кредитора, сега тя е в другата крайност по отношение на длъжника", обясни той.

Липсата на електронни запори все още е пречка в работата на ЧСИ. Ако те се въведат, ще се сложи край на запорирането на суми като минимална заплата, пенсия, социални плащания.

Дичев припомни, че с промените в ГПК все повече ще се ползват електронни търгове. Така частният съдебен изпълнител няма да има никаква намеса. А наддаващите няма да могат да се наговарят за ниска цена. От това ще спечелят длъжниците. През същата платформа длъжници могат сами да продадат имот.

За първите шест месеца на тази година са събрани над 600 млн лева. Постъпилите дела са 110 000. Все повече са събраните суми в полза на физически лица. И за шестте месеца на тази година са почти толкова, колкото за цялата минала. Ръст има и по отношение на вземанията за издръжка, каза още от камарата на ЧСИ.

До този момент в камарата са подадени над 600 жалби срещу работа на ЧСИ. "Има лек ръст и той се обяснява с негативната кампания срещу нас", посочи Дичев. Вече са образувани 61 дисциплинарни производства. Трима души са лишени от правоспособност.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?