Частните школи за деца заплашват да не плащат данъци в знак на протест

Министър Сачева ще мисли нова програма за учебни центрове и нощни заведения

Частните школи за деца заплашват да не плащат данъци в знак на протест

Повторното затваряне на частните школи за обучение и занимания с деца и ученици от 29 октомври със заповед на здравния министър предизвика остра ответна реакция на бизнеса.

Секторът обяви, че ако мярката се реализира, той ще пристъпи към протест, изразяващ се в спиране на плащането на данъци и осигуровки за срока на затварянето.

Школите настояват държавата да ги обезщети с 80% от размера на заплатите на служителите им, а също и 80% от месечните наеми.

Собственици на школи обявиха в отворено писмо до властите, че затягането на мерките ги обрича на фалит.

"Цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца. Държавата не подпомогна по никакъв начин собствениците на школи, занимални, учебни центрове. Въпреки това, всички ние показахме, че сме съвестни граждани на тази държава, плащайки чинно задълженията си – осигуровки, данъци, такси, кредити", твърдят представителите на сектора.

Те твърдят, че са дискриминирани спрямо общинските учебни заведения, които имат занимални и извънкласни занятия, в които смесват деца от различни паралелки.

"Голяма част от родителите са избрали нас, защото желаят присъствена форма на обучение. Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план. Настояваме детските образователни центрове, занимални, школи, да не прекратяват дейността си. В противен случай ще бъдем изправени пред фалит. Колкото и малки да сме, ние плащаме данъци и осигуровки на държавата. Желаем да ни се даде правото да работим", призовават собствениците на школи.

В противен случай веднага ще пристъпят към обявените протестни действия.

Няколко часа след писмото на школите социалният министър Деница Сачева обяви, че ще се мисли нова програма за тях, както и за нощните заведения, която да не изисква самоучастие на работодателите.

"Заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души и това са и хората, за които ще се търси решение. Още няма данни колко са осигурените в занимални и учебни центрове. Подобен механизъм би могъл да заработи до 2-3 седмици", посочи Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България