Частните училища настояват за държавна субсидия

Частните училища настояват да получават държавна субсидия и да участват в националните програми за осигуряване на безплатни учебници, компютърни кабинети и безплатни закуски за учениците от първи до четвърти клас. Това съобщи във вторник председателят на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) Милка Славчева, цитирана от БТА.

По думите ѝ, разходите за учебници, компютри и закуски не са включени в таксите за обучение, които частните училища събират. За следващата учебна година таксите в частните детски градини ще бъдат между 1800 и 2400 евро на година, за основните училища - между 1700 и 2600 евро, за гимназиите - между 850 и 1100 евро, а за професионалните колежи - между 300 и 500 евро.

Необходимо е да има равнопоставеност между държавните, общинските и частните училища, заяви Славчева. Тя предложи държавната субсидия за средното образование да се разпределя между всички училища според броя на учениците, големината на училищата и качеството на обучение.

Подобен ваучерен подход лансира миналата година финансовия министър Милен Велчев, но срещу идеята му се противопостави министърът на образованието Игор Дамянов.

Славчева заяви още, че е необходима ясна нормативна уредба на статута на частните училища. Според нея тяхната дейност трябва да се регламентира в отделен раздел на Закона за народната просвета. Асоциацията е против изравняването на частните и общинските училища, тъй като те се различават по форма на собственост, начин на управление и на финансиране.

От 14 до 16 април в музея “Земята и хората” в София ще се проведе осмото изложение "Частно училище" 2005. на него ще бъдат представени 69 участници - с 10 повече спрямо миналата година. 61 от тях са детски градини, училища и колежи, а останалите са езикови школи и издатели на учебна литература.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?