Частните ветеринари готвят стачка

Частните ветеринари готвят стачка
Заради неизпълнението на подписания годишен рамков договор с Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) лекарите от Българския ветеринарен съюз подготвят стачка от 20 юни, обявиха в четвъртък от бранша.

Повече от 1000 ветеринари в цялата страна работят по държавната профилактична програма и по нея за първото тримесечие е трябвало да получат малко над 3 млн. лева. Председателят на съюза Трифон Цветков обаче обясни, че досега Министерството на земеделието и храните е изплатило само един милион лева, които били крайно недостатъчни.

Освен това изплащането на сумите е трябвало да започне от 20 април, но плащането на този един милион е направено едва на 11 юни, каза Цветков.

В знак на протест ветеринарните лекари няма да издават ветеринарномедицински документи на фермерите и ще ги изпращат към НВМС.

Те ще прекратят извършването на маркировката на животните и ще спрат подаването на данни към информационната система. Ветеринарите ще спрат да издават и ветеринарни свидетелства за придвижване на животните в страната и извън нея, както и за придвижването им до кланици и пазари, заявиха от ръководството на съюза.

Лекарите обаче увериха, че няма да отказват да извършват лечение на болни животни.

От Министерството на земеделието и храните обаче твърдят, че изплатените до момента средства на частнопрактикуващите ветеринарни лекари по годишния рамков договор са малко над 2 млн. лева, а не един милион, както твърдят от бранша.

"През април те получиха авансово 1 039 000 лева, а на 11 юни бяха преведени още 1 025 228 лева. До края на този месец се очаква да бъдат изплатени още 1 милион лева от предвидените средства за първото тримесечие", заявиха от министерството.

"Всеки частнопрактикуващ лекар получава изплатените средства от съответната Регионална ветеринарномедицинска служба срещу фактура за извършена дейност", поясниха още от министерството.

От министерството и НВМС декларираха, че ако частниците откажат да работят, имат готовност да поемат работата по Държавната профилактична програма. Тогава дейностите по маркировката и идентификацията на животните, както и въвеждането на данните в информационните системи на НВМС и на Разплащателната агенция ще се извършват от официалните ветеринарни лекари в държавните регионални структури.

Споделяне

Още от България