Частници влизат и в операторите на газ и електричество

Частници влизат и в операторите на газ и електричество

Частни компании ще бъдат пуснати до собственост в газовия оператор “Булгартрансгаз“ и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Двете компании ще бъдат извадени от структурата на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) поради изискванията на ЕС за разделяне на собствеността в електрическите и газовите мрежи. Съгласуването на процедурата с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключи до Нова година.

На пресконференцията във вторник за първите сто дни работа на министерството си, Трайков за пръв път анонсира намерението на държавата да пусне за продажба дял от двата оператора.

Досега коментираните варианти бяха НЕК, “Булгаргаз“ и компанията-майка БЕХ да бъдат листвани на борсата.

Трайков съобщи, че се планира да бъдат пуснати по 10-15 процента от отделните дружества в БЕХ, както и на самия холдинг, в който влизат още АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и “Булгартел“. Атомната централа обаче по-скоро ще си остане държавна, а за мините и топлоцентралата ще се търси интегриран модел на управление, стана ясно от думите на министъра.

Да влязат в мините интерес досега са заявявали немската RWE и американската AES, която строи нова централа на площадката на ТЕЦ “Марица Изток 1“.

Според министъра, ако до Коледа започне подготовката за първично предлагане на акции (IPO) от дружествата на борсата, за три месеца е възможно то да се организира, но по-вероятно е листването да стане във второто тримесечие на 2010 г.

Според експерти обаче това е твърде оптимистичен срок за изготвяне на IPO.

Трайков каза още, че има идеи на борсата да се пуснат и трите държавни миноритарни дялове от по 33% в електроразпределителните предприятия (ЕРП), които в момента се контролират от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.

Съгласно приватизационните договори тримата инвеститори ще бъдат първите, на които ще бъде предложен остатъчният дял и едва при техен отказ ще се търсят други купувачи.

И трите компании са предпазливи в коментарите си за 100-процентова тяхна собственост в ЕРП-ата, но в миналото са заявявали интерес към дялово участие в НЕК, както и към ЕСО, където влизайки ще разширят собствеността си върху енергийната мрежа в страната.

Раздържавяването на части от НЕК минава и през изваждането на компанията от забранителния списък в Закона за приватизация. Към “Булгартрансгаз“ пък интерес със сигурност има руската “Газпром“, която отдавна има амбиции да вземе част от националната газопреносна мрежа на България.

Без усещане за спешност с руските проекти

Относно най-дискутираните до момента проекта АЕЦ “Белене“, газопровода “Южен поток“ и петролопровода “Бургас-Александруполис“, Трайков заяви, че няма нищо ново от вече обявените намерения и че българското правителство иска да премахне усещането за спешност по отношение на тях. Те ще станат, когато сме готови и имаме решение, или няма да се случат, заяви Трайков.

Той каза още, че няма информация да сме сред заплашените с глоби от "Газпром" европейски потребители за заявени, но невзети количества газ по клаузата “take or pay“ (вземи или плащай).

При встъпването си в длъжност Трайков изрази намерение продажбата на “Булгартабак холдинг" да стане до края на тази година с цел набавяне на постъпления за бюджета, но сега заяви, че това ще стане през първото тримесечие на 2010 г.

Тъй като има известно разминаване в мненията дали продажбата на тютюневия холдинг трябва да стане чрез търг, конкурс или на борсата, ще се наеме консултант, който ще получи хонорар според успеха си. Заедно с Агенцията за приватизация ще се определи методът на раздържавяване, каза Трайков.

Според него по-добре е да се обяви конкурс, което е по-познатият за инвеститорите начин.

Освен това според него трябвало да се изчака да се приеме фискалната рамка на бюджета за догодина, така че потенциалните инвеститори да не са изненадани по средата на процедурата с вдигането на акциза за цигарите.

До края на 2009 г. ще бъде извършена и смяната на собствеността на “Топлофикация-София“, каза министърът. Европейската банка за възстановяване и развитие вече е дала положителното си становище за връщането на парното в активите на Столична община, след което и то ще бъде обявено за приватизация.

Изпуснати са всички шансове за “Кремиковци“

“За “Кремиковци“ сме пропуснали всички шансове за каквото и да било“, каза още министърът. По думите му само от август досега металургичният комбинат е натрупал допълнителни 12 млн. лв. дълг към НЕК.

“Бе създадена фалшива икономическа среда, в която “Кремиковци“ завлече и БДЖ, което сега няма да получи нещо за извършените превози, и МВР, на което няма да бъде платено за охрана на влаковете“, коментира Трайков.

Според него единственият вариант за комбината е ликвидацията, в която държавата също има много важна роля да осигури прозрачен съдебен процес по осребряването на имуществото за задоволяване на претенциите на кредиторите.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) вече е започнало да дава своята лепта в бюджета, сред като е решено да се намали капиталът на създадената от предишната власт Национална компания “Индустриални зони“ до 30 млн. лв., а останалите 70 млн. лв. да се върнат в хазната.

Зам.-министърът Евгени Ангелов обяви, че плановете за работа на въпросната компания се свиват до развитието на съществуващите три индустриални зони и двете нови във Варна и в Бургас, в които предишният кабинет апортира редица имоти. Там е сменено ръководството, в бъдеще управата ще бъде свита до тричленен съвет на директорите, допълни Ангелов.

Същата съдба очаква и БЕХ, стана ясно от думите на Трайчо Трайков, който обяви, че политиката за съкращаване на управата в държавните компании до трима членове ще засегне и енергийния холдинг. Той обаче упорито избягваше отговор на въпроса на Mediapool дали вече е подготвено това редуциране на съвета на директорите и дали структурната промяна ще се използва за отстраняването на сегашното ръководство на БЕХ. С по трима члена ще останат Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за стокови борси и тържища. Ще се намали и съставът на ДКЕВР.

Цената на слънчевата енергия пада

Министерството се ангажира и с определянето на фиксирана цена на енергията, произвеждана от фотоволтаични централи, което в момента се счита за най-сериозната пречка пред инвеститорите в производството на енергия от слънце.

“В момента цената на фотоволтаичните панели пада и прогнозите са, че скоро разходите за производството на енергията от слънце ще са съизмерими с тези за конвенционалната енергия и затова трябва да се намери приемливата цена“, каза Трайков.

Според него вече е направена преценка, че от заявки за ВЕИ-проекти за 12 хил. мегавата сериозните са за 1800-2000 мегавата и към това трябва да се нагодят инвестициите на НЕК и ЕРП-ата за присъединяването на възобновяемите мощности.

Вече ще има ясни критерии за преценка на ВЕИ-заявките от страна на НЕК и отказът за присъединяване ще се прави аргументирано.

Трайков каза още, че се обсъжда идеята за 10 хиляди покрива със слънчеви панели, а заместникът му Евгени Ангелов допълни, че по оперативната програма “Конкурентноспособност“ през 2010 г. ще тръгне еврофинансиране от 100 млн. евро за ВЕИ-проекти и още 100 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност в предприятията.

За енергоефективни проекти ще отиват и половината от очакваните 300 млн. евро допълнителни компенсации от ЕК заради предсрочното затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“. За саниране на жилища и понижаване енергийния интензитет на предприятията ще отидат и планираните приходи от продажба на въглеродни емисии от резерва на държавата, допълни министърът. “Очакваме по-осъзната роля на Агенцията за енергийна ефективност“, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?