Частният кандидат за "Белене" се срещал с HSBC преди доста месеци

Частният кандидат за "Белене" се срещал с HSBC преди доста месеци

Американската компания "Глобал Пауър", която миналата седмица заяви в парламента интерес да придобие проекта за строеж на АЕЦ "Белене", е имала срещи преди доста месеци с консултанта на държавата на проекта – британската HSBC. Това съобщи финансистът Владимир Каролев, който бе подизпълнител на HSBC в изготвянето на анализа за рентабилността на ядрения проект, пазарите на енергията му и евентуалното му преструктуриране. В крайна сметка обаче правителството и парламента решиха да прекратят проекта, преди HSBC да обяви резултатите от анализа си. Части от него бяха публикувани от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и според най-често цитираното от заключенията в него крайната цена на АЕЦ "Белене" би била 10.35 млрд. евро, а стойността на произвеждания в нея ток – 65 евро на мегаватчаса.

Каролев коментира пред БНР, че бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е знаел за намеренията на "Глобал Пауър" към проекта за АЕЦ "Белене".

 

През февруари Трайков съобщи за заявен устен интерес  от страна на американски фонд към "Белене", но поиска официално писмо за намеренията му, на чиято база да се подпише споразумение за преговори и да се анализират възможностите и предложенията на частния инвеститор.

 

"Този потенциален инвеститор имаше една или две срещи с HSBC в Лондон преди доста месеци. Тогавашният министър - Трайков беше информиран за намеренията на този инвеститор. Проектът не беше на етап, който позволяваше на потенциалния инвеститор да се представи в завършен вариант на договор заедно с държавата за строителството на "Белене". Работата беше прекъсната по средата", каза в понеделник Каролев.

 

"По-интересното е, след като има такова заявление, дали ще има промяна в позицията на правителството по въпроса може ли "Белене" да се направи изцяло като частен проект. Докато HSBC работеше по този проект, нямаше такова желание. Изискването на правителството беше минимум 51 процента от проекта да остане български", допълни той.

 

Подобна вратичка е планирана сега и в подготвеното от парламента проекторешение за даване на мандат на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев да преговаря с потенциален инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Кандидатът, освен че трябва да внесе гаранция от 200 млн. евро в полза на НЕК, да поеме арбитражните дела и уреждането на сметките с руската компания "Атомстройекспрот" за 1 млрд. евро, да не иска държавна гаранция и дългосрочен договор, трябва да допусне възможността НЕК да вземе дял от бъдещата компания оператор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес