Частният капитал има интерес към либерализирани образование и здравеопазване

Частният капитал има интерес към либерализирани образование и здравеопазване

Частните капитали биха имали най-силен икономически ефект за страната ни при инвестирането им в образование, здравеопазване и транспортната инфраструктура. Това показва допитване на изследователската компания “Индъстри Уоч" до избрани макроикономисти в България за значимостта на частното финансиране на публични услуги. То бе оповестено в неделя.

Тези три отрасъла са следвани от енергетиката, пенсионното осигуряване, разрешаването на търговски спорове, сигурността, спортът, културата.

Резултатите от допитването биха могли да се тълкуват и като проява на най-силен интерес за частни инвестиции в тези отрасли, защото съответно те се нуждаят най-остро от такива, коментира за Mediapool Георги Стоев, управляващ съдружник в “Индъстри Уоч”. За да стане това обаче, съответните сектори трябва да бъдат либерализирани и да се премахне държавният монопол, допълни той. Ако отпадне монополът на Националния осигурителен институт в пенсионното осигуряване, частният капитал би имал интерес да участва в съвместни с държавата схеми или в изцяло частни, коментира Стоев.

Макроикономистите са обединени около мнението, че като цяло няма област, където частните капитали не могат да участват, сочи допитването на изследователската компания. Само със сигурността и транспортната инфраструктура частният бизнес не би се справил изцяло самостоятелно, смятат анализаторите.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?