Частното лечение по клинични пътеки може да се доплаща от 2005 г.

Възможно е от 2005 година пациентите да заплащат лечението си по клинични пътеки в частните болници. Това каза пред журналисти д-р Стайко Спиридонов, председател на Сдружението на частните болници по време на дискусия "Частните болници-Национален рамков договор-проблеми-равнопоставеност".

В момента лечението на пациент по клинична пътека се заплаща на лечебното заведение от Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/, но пътеките не са остойностени 100 процента и вероятно ще трябва разликата да се доплати от пациента, добави д-р Спиридонов.

В частните лечебни заведения пациентите сега плащат, само ако ползват екстри като телевизор, по-чести консултации с медицински персонал и др. Ако се наложи обаче заплащане и по клиничните пътеки, пациентите ще се замислят дали да се лекуват отново в частно заведение, каза д-р Иван Букарев, директор на НЗОК. Не мога да коментирам в момента дали такъв вид заплащане ще бъде регламентиран в Националния рамков договор за следващата година, допълни той.

Днес се очаква управителните съвети на Българския лекарски съюз и на здравната каса да обсъждат увеличение на цените на клиничните пътеки с 30 процента по предложение на лекарския съюз, каза по време на дискусията д-р Андрей Кехайов, председател на съюза.

Държавните болници трябва да бъдат болници с идеална цел и да не формират печалба, каза заместник-министърът на здравеопазването проф. Олег Хинков. По думите му те не могат да бъдат търговски дружества.

Близо 46 са частните болници в България, като много от тях имат сключени договори със здравната каса, каза д-р Спиридонов. Между 15 и 20 на сто от здравноосигурените българи търсят помощта на лекари, работещи в частни болници. По думите му 14 на сто са неосигурените лица, които плащат напълно лечението си в частните болници. Най-честите медицински дейности, които се извършват в тези лечебни заведения, са хирургически операции, допълни той.

Министерството на здравеопазването да остане финансиращ орган само за диспансерите и да финансира дейности по програми за социално значими и приоритетни заболявания, като се гарантира равнопоставеност на лечебните заведения без оглед на тяхната собственост при кандидатстване по програмите, искат представителите на Сдружението на частните болници.

Единен финансиращ орган за всички да бъде само НЗОК, предлага д-р Спиридонов. Системата да осигурява равен достъп на пациентите до държавни и частни болници, което ще гарантира единно финансиране и равнопоставеност на всички лечебни заведения, допълни д-р Спиридонов.

Още от България