Чавдар Николов: Премиерът ми съобщи за новия договор с Нова тв

Карикатуристът отговори с карикатура

"Седмицата на преговорите: Борисов снощи (в понеделник - бел.ред.) каза какъв договор са ми подготвили от Нова тв. Моля господинът премиер да ме информира и за следващата ми карикатура". Това написа във вторник в своя профил във Фейсбук карикатуристът Чавдар Николов по повод едночасовата изява на премиера Бойко Борисов пред бТВ в понеделник. Художникът нарисува и карикатура по темата.

По кремълски образец, но с по-малък размах, министър-председателят отдели час да отговаря на въпросите на гражданите в ефира на бТВ в понеделник вечерта. Така се стигна до въпрос за свалянето на творбите на Чавдар Николов от ефира и сайтовете на "Нова броудкастинг груп" след прословутата му карикатура с Борисов и "динковците" със свинските опашки.

Бойко Борисов обясни, че скандалът всъщност е направил услуга на карикатуриста, който скоро се е сдобил с нов договор за 4700 лв. и ще взима повече пари от самия него. "Сигурно ще започне и с коса да ме рисува", вметна премиерът, защото досега Чавдар Николов го рисуваше плешив.

Съобщената от министър-председателя новина за новия договор и конкретната сума повдигна въпроса дали ръководството на независимата частна Нова тв информира или се отчита на Борисов за назначаването на кадрите си.

На 13 април Нова тв прекрати договора на Чавдар Николов след като карикатурата му за свинските опашки и Борисов бе излъчена в сутрешния блок на медиата. Ден по-късно шефът на телевизията Дидие Щосел пое цялата отговорност  и се извини за случилото се. Той каза, че става дума за негова грешна преценка, но не спомена нищо за политически натиск върху телевизията от страна на Борисов.

В петък в София се проведе протест под наслова #СтигаВечеСвинщини в подкрепа на карикатуриста, а Чавдар Николов съобщи, че от Нова тв са му предложили да се върне на работа.

"Оттук нататък ще трябва ръководещите медии, собствениците на медии, млади или стари, тънки или дебели, да се променят. Ние няма да бягаме, ние ще стоим и ще настояваме. Те трябва да преглътнат тази свобода - нашата и тяхната, за да не ни засяга на гърлото. И което е по-важното - в медиите трябва да подвият опашките си така наречените политкомисари на властта. Те трябва освободят тези места", коментира тогава художникът.

Думите му за политкомисарите в медиите явно са съвсем на място, особено след като в понеделник Борисов, който възприе целия скандал като "удар по него самия", се оказа много по-добре информиран от карикатуриста за новия му договор.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?