Чавес е в съзнание, но в "деликатно" състояние

Чавес е в съзнание, но в "деликатно" състояние

Президентът на Венецуела Уго Чавес е в съзнание, но е в "деликатно и сложно състояние" след направената му четвърта онкологична операция в Куба. Това заяви вицепрезидентът Никола Мадуро, който съобщи, че за последните два дни е видял два пъти държавния глава, предава в сряда ББС.

В последния ден на 2012 г. бе съобщено, че състоянието на Чавес се е усложнило, а два дни по-късно испанският вестник А Бе Се (АВС) пише, че венецуелският президент е в състояние на изкуствена кома от няколко дни. Животът му се поддържа изкуствено и във всеки момент може да бъде взето решение за изключване на животоподдържащата апаратура, допълва изданието, цитирано от РИА Новости..

 

Мадуро обаче гневно отхвърля спекулациите около влошаването на здравето на 58-годишният Чавес, който е на власт от 1999 г. и през октомври миналата година бе избран за четвърти път на поста. Той трябва да положи клетва като държавен глава на 10 януари, но все още не е ясно дали въобще ще има такава церемония.

 

Вицепрезидентът, който е също министър на външните работи и беше определен от Чавес за негов приемник преди заминаването му за лечение в Хавана, заяви, че ще остане до президента през следващите часове, посочва Франс прес.

 

Заради състоянието на Чавес официалните празненства за новата година във Венецуела бяха отменени, а кабинетът от министрите му се помоли за възстановяването на държавния глава по време на служба в президентския дворец в Каракас.

 

"Вярваме в Бог и на докторите, че състоянието на Уго Чавес ще продължи да се подобрява и рано или късно той ще излезе от тази сложна и деликатна постоперативна ситуация, в която е сега", каза Никола Мадуро в Хавана, където пристигна в събота.

 

Той обаче даде много малко конкретна информация за сегашното състояние на президента, който бе опериран за четвърти път от рак на 11 декември, пише ББС.

 

По думите му Чавес стискал ръката му с огромна сила, докато говорили по политически теми, за икономиката на Венецуела и за полагането на клетва от новите местни управници след регионалните избори.

 

Мадуро каза още, че медийните слухове за здравето на Чавес са дело на "психично болни" хора, манипулиращи информациите без уважение към президента на Венецуела и неговото семейство.

 

Фактът, че от три седмици Чавес не е виждан и чуван, обаче повдига много въпроси за това дали ще се състои президентската клетва, насрочена за 10 януари. Неотдавна председателят на Народното събрание на страната Диосдадо Кабело заяви, че церемонията може да бъде отложена в случай, че Чавес не може да присъства на нея.

 

Според опозицията обаче това е противоконституционно. Нейни представители твърдят, че според конституцията на страната трябва да се насрочат нови президентски избори в 30-дневен срок, ако президентът не успее да вземе участие в инаугурацията си.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят