Чавес и Кадафи подписаха декларация срещу тероризма

Президентът на Венецуела Уго Чавес и либийският лидер Муамар Кадафи подписаха декларация, в която заклеймиха опитите на западните държави да приравнят борбата срещу колониализма с тероризма, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В декларацията двамата лидери "отхвърлят намеренията да се свърже законната борба на народите за свобода и самоопределение" с тероризма. От друга страна обаче двете държави подчертават значението на борбата с тероризма във всичките му форми.

В него не се посочва конкретно нито една западна държава, но Кадафи спомена САЩ и Великобритания в речта, която произнесе след подписването на декларацията.

Приветстван от стотици привърженици след подписването на декларацията в курортния град Порламар на брега на Карибско море, Чавес сравни Кадафи с почитания основател на независима Венецуела Симон Боливар. "Изобщо не преувеличавам. За либийския народ Кадафи е това, което е Симон Боливар за венецуелския. Той е освободителят на Либия", заяви Чавес.

Кадафи е на първото си посещение в Латинска Америка, където взе участие в среща на южноамерикански и африкански лидери, решени да задълбочат взаимоотношенията между своите страни. Той заяви, че двата региона трябва да се обединят, за да имат по-голямо влияние и предложи да се създаде отбранителен

пакт по модела на НАТО, който да се нарича САТО (Организация на Южноатлантическия договор).

"На онези, които заложиха на НАТО, ние казваме, че ще заложим на САТО. И ние ще си имаме договор", заяви Кадафи на срещата.

През голяма част от 40-годишното си управление Кадафи бе обвиняван, че приютява терористи и приема на своя територия екстремистки тренировъчни лагери, като в същото време подкрепя терористични нападения. През последните години либийският лидер предприе стъпки към подобряване на отношенията със Запада. Той твърди, че неговото правителство осъжда тероризма и отказва да бъде определян като поръчител на терористични актове.

Чавес от своя страна е обвиняван от Колумбия и САЩ, че подкрепя Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които се опитват да свалят правителствата в

Богота от 45 години. Венецуелският лидер отрича да е подпомагал бунтовниците и твърди, че Съединените щати използват Колумбия като част от план, съгласно който той трябва да бъде представен като спонсор на терористични групи, което впоследствие трябва да оправдае американски военен удар срещу Венецуела.

Споделяне

Още от Свят