Чавес купува танкове и ракети от Москва на кредит

Чавес купува танкове и ракети от Москва на кредит

Русия е отпуснала кредит от 2.2 млрд. долара на Венецуела за закупуването на руски оръжия, съобщи президентът Уго Чавес, цитиран от ББС. Заемът ще бъде използван за близо 100 танка и ракетни системи.

В седмичното си предаване "Ало, господин президент!" Чавес заяви, че новото въоръжение трябва да засили отбранителния капацитет на Венецуела.

Оръжейната сделка става в момент на нарастващо напрежение между Венецуела и Колумбия заради плановете на Богота да даде достъп на САЩ до няколко военни бази на своя територия. Колумбия обяви, че американските сили ще помогнат в борбата срещу наркотиците и бунтовниците и няма да дестабилизират района. Според Чавес обаче решението на Колумбия е заплаха за националната сигурност на страната му.

Каракас и Москва са се договорили за закупуването на 92 танка Т-72 и на зенитни системи S-300, с които може да бъде свален бомбардировач.

"С тези нови ракети, ще им бъде много трудно (на американците) да дойдат и да ни бомбардират", посочи Чавес. По думите му Венецуела няма никакви планове да атакува който и да е и новото въоръжение е необходимо изцяло за националната сигурност на страната.

През последните години Русия и Венецуела подписаха договори за оръжейни доставки за над 4 милиарда долара. Венецуела закупи 24 бойни самолета Су, много бойни хеликоптери, 100 000 автомата "Калашников" и други.

Споделяне

Още от Свят