Чавес: Планетата Марс е станала жертва на МВФ преди 60 000 години

Пустинната планета Марс "си е имала работа с Международния валутен фонд преди 60 000 години и е станала жертва на неолиберална икономика", иронизира венецуелският президент Уго Чавес на Конференция на ООН в Хавана, посветена на борбата със сушата и напредването на пустинята.

В изказването си пред лидери на 13 страни, подписали Конвенцията на ООН за борба с напредването на пустинята, Чавес изтъкна, че латиноамериканските държави се нуждаят от собствена финансова институция, която да отговаря на техните интереси.

Венецуелският президент, чиито думи цитира АФП, обвини западния свят и потребителското общество, че носят отговорност за бедността и влошаването на околната среда в страните от третия свят. Кубинският президент Фидел Кастро предложи в изказването си, с което откри срещата на върха в рамките на 12-дневната конференция, световна кампания за борба с неграмотността.

Според кубинския лидер най-важната задача е да се сложи край на невежеството, без което е невъзможна ефективната борба с процесите, заплашващи съществуването на човечеството. Сред тях Кастро посочи недостига на питейна вода, промяната на климата, ерозията на почвите, бедността, глада.

По думите на Кастро за осъществяването на такава петгодишна световна програма за борба с неграмотността ще са необходими 10 милиарда долара и 8 милиона преподаватели.
Над 1 300 делегати от 170 страни обсъждат на форума в Хавана борбата с ерозията на почвата и засушаването, от които страдат 1,2 милиарда души. В края на Конференцията на 5 септември ще бъде приет план за действие за защита на природните ресурси на планетата.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?