Чавес преизбран начело на Венецуела за четвърти път

Чавес спечели лесна четвъртия си мандат начело на Венецуела

Венецуелският социалистически президент Уго Чавес бе преизбран на поста си в неделя. Така пропадна най-добрият шанс на опозицията да го отстрани след 14 години власт и Чавес бе циментиран като доминираща фигура в модерната история на Латинска Америка, пише Ройтерс в понеделник, след като станаха ясни резултатите от вота.

Чавес е получил 54.42 процента от гласовете, докато съперникът му от опозицията Енрике Каприлес е получил подкрепата на 44.97 на сто от хората, показват данните след преброяване на 90 процента от бюлетините. Избирателната активност е била малко над 80 процента.

 

"Това беше съвършена битка във всяко отношение", заяви Чавес в победната си реч пред свои привърженици. "Обещавам да бъда всеки ден все по-добър президент, отколкото бях досега", допълни той.

 

Опонентът му Каприлес призна поражението си и обяви, че е горд от големия процент хора, гласували за него. "За да знаеш как да печелиш, трябва да знаеш как да губиш", заяви Каприлес пред поддръжници в щаба на кампанията си. "На онези, които изпитват тъга, ще кажа, че ние започнахме да строим нов път и това е факт. Имаме 6 милиона души, които искат да тръгнат по него", посочи загубилият претендент, цитиран от "Гардиън". Той поздрави победителя Чавес и му каза, че "това е страна с две визии, а да бъдеш добър президент означава да работиш за единението на всички венецуелци".

 

Ако окончателните резултати потвърдят победата му, 58-годишният Чавес ще встъпи в длъжност на 10 януари догодина.

 

"Ню Йорк Таймс" коментира, че спечеленият от Чавес нов шестгодишен мандат, независимо от раковото си заболяване и факта, че това бяха най-оспорваните избори в близо 14-годишното му управление, ще даде възможност на президента да задълбочи социалистическата си революция.

 

Макар че получи много по-малка преднина, отколкото при предишни избори, все пак той отбеляза лесна победа, пише още изданието. Въпреки оживената кампания, Чавес сега управлява една променена страна. Той е болен лидер с отслабнало политическо влияние, изправен е пред смела опозиция, която ставаше все по-силна и по-уверена с приближаването на изборите. Чавес беше казал, че ще продължи да управлява дори още по-настъпателно, за да създаде във Венецуела през новия си шестгодишен мандат своя версия на социализма , но не посочи нищо конкретно в обещанията си, посочва още "Ню Йорк Таймс".

 

Според изданието здравето на Чавес поражда въпросителни, след като през последните 15 месеца той няколко пъти се подложи на лечение от рак , но отказа да съобщи публично важни подробности за заболяването си. Ако победи болестта и изкара новия си мандат до края, до 2019 г., Чавес ще управлява цели 20 години, отбелязва "Ню Йорк Таймс".

 

Според "Гардиън" изборният резултат във Венецуела може да разклати световната петролна политика, тъй като Чавес обеща да увеличи производството на петрол и да намали зависимостта си от американския пазар, като удвои износа на суров петрол за Азия. Венецуела планира също да построи петролопровод през Колумбия и Тихия океан , който може да намали цената и времето за пренос за петрола до Китай и други азиатски пазари. Според цитирано от вестника проучване на "Бритиш петролиъм", тази година Венецуела е номер едно в света по доказани петролни запаси, изпреварвайки Саудитска Арабия.

Венецуела има 10 процента повече петролни резерви от Саудитска Арабия и 18 на сто от общите световни запаси.

Споделяне

Още от Свят