Чавес прогнозира двойно увеличение на добива на петрол във Венецуела

Венецуелският президент Уго Чавес повиши снощи залога в продължаващия вече 53 дни конфликт в националната петролна промишленост, като обяви, че 3000 служители от сектора са уволнени и добивът на петрол се увеличава по-бързо от очакваното, предаде Ройтерс.

Лявото правителство на Чавес използва войници и заместващи екипи от работници, за да сложи край на стачката, която цели той да бъде отстранен от власт. Но все още му предстои да преодолее огромни трудности, за да пусне в действие петролните рафинерии и да убеди чуждестранните клиенти да се върнат в страната, която бе на пето място в света по износ на петрол.

Стачкуващи работници от петролната промишленост признаха, че добивът на петрол нараства въпреки продължителния престой на инсталациите и вчера възлизаше на 25 % от производствения капацитет или 812 000 барела дневно.

Данните на опозицията за производството са по-ниски от обявените от правителството, което твърди, че страната вече произвежда над един милиона барела дневно. Така или иначе, и двете числа показват, че добивът постепенно се възстановява през последните две седмици.

"Петролните кладенци работят, днес производството вече надхвърли един милион барела дневно и възстановяването върви много по-бързо, отколкото се надявахме," заяви Чавес. "Изгледите са до края на януари, до една седмица или най-късно през първата седмица на февруари да произвеждаме грубо по два милиона барела дневно," каза президентът на огромен митинг.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: