Чавес забрани диетичната кола

Правителството на Венецуела забрани продажбата на диетичната Кока-Кола (Coca-Cola) в страната, съобщи Ройтерс. Според здравния министър Хесус Мантиля нискокалричната Coke Zero застрашава здравето и трябва да бъде изтеглена от търговската мрежа.

Той обаче не поясни защо продуктът е опасен за човешкото здраве, но съобщи, че правителството разследва съставките му.

От Кока Кола обявиха, че Coke Zero не съдържа вредни съставки, но въпреки това ще я изтеглят от търговската мрежа докато тече разследването.

Въпреки антикапиталистическите политики на президента Уго Чавес Венецуела остава една от най "американизираните" държави в Латинска Америка, като веригите за бърза храна, моловете и бейзбола са много популярни.

Coke Zero излезе на пазара във Венецуела през април тази година, като от компанията обявиха, че целта е да увеличат пазарния си дял в сектора на нискокалоричните напитки с 200%.

По уверения на компанията напитката не съдържа захар и калории. Твърди се, че заместителите на захар, които компанията използва за напитките си, са базирани на смятания за най-безопасен подсладител – Стевия. Страничните му ефекти обаче, все още не са проучени напълно.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?