Чавес заплашва САЩ с руски танкове

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви, че страната му ще закупи от Русия десетки модерни танкове, защото се чувства заплашена от подготвяно споразумение за увеличаване на американското военно присъствие в съседна Колумбия, съобщиха световните агенции в четвъртък.

"Ние ще купим няколко танкови батальона", заяви Чавес на пресконференция в столицата Каракас. Той допълни, че се надява да сключи сделката по време на визитата си в Русия през септември.

Правителството на Чавес закупи от Русия от 2005 година оръжия за над 4 милиарда долара, включително хеликоптери, изтребители и автомати Калашников, припомня АП.

Социалистическият лидер нарече решението на Колумбия да предостави седем от военните си бази на американски военни "враждебен акт" и "истинска заплаха" за Венецуела и левите ѝ съюзници. Той предупреди, че нарастването на американското военно присъствие може да доведе до война в Южна Америка, но не

даде знак, че армията на Венецуела се мобилизира за евентуален конфликт.

"Тези бази може да се окажат началото на война в Южна Америка. Говорим за янките, най-агресивната нация в човешката история", посочи Чавес.

Колумбия и САЩ водят преговори за споразумение, което ще позволи на американски войници по-голям достъп до военни бази в Колумбия, в рамките на борбата срещу производството и трафика на наркотици.

В момента президентът на Колумбия Алваро Урибе е на посещение в Чили и Аржентина, последната част от обиколката му на континента, имаща за цел да успокои лидерите на страните за плановете му да допусне американски военни в района.

Бразилия, Боливия, Чили и Аржентина вече изразиха притеснения от плановете на Богота, припомня ББС.

Чавес отхвърли още и обвиненията на колумбийските власти, че Венецуела доставя в Колумбия оръжия за Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). След като миналата седмица бе отзован венецуелския посланика в Богота, Чавес Чавес обяви, че ще предприеме и икономически мерки срещу Богота и вече е наредил да бъде спрян вносът на 10 000 автомобила от Колумбия.

Споделяне

Още от Свят