Чавес започва национализация на петролния сектор

Чавес започва национализация на петролния сектор

Венецуелският президент Уго Чавес подписа закон, който позволява на правителството да национализира активи, собственост на компаниите, обслужващи добива на петрол в страната. Президентът заяви, че започва от петролния басейн Маракайбо веднага, съобщи агенция "Блумбърг".

Националното събрание на страната прие закон, позволяващ национализацията на услугите, свързани с обслужването на петролния сектор, и контрола върху пристанищните докове. Именно в тази връзка Чавес заяви, че започва да прилага законът веднага.

"Ще започнем да си връщаме тези активи и те ще се превърнат в собственост на държавата. В момента те са либерализирани", посочва Чавес.

Държавната петролна компания на Венецуела "Петролеос де Венецуела" (Petroleos de Venezuela) оказва натиск върху чуждите компании, които обслужват петролния сектор, да понижат цените си, защото увеличаващата се задлъжнялост влияе на количеството на добива.

Производството на страната, която е най-големият износител на петрол в Южна Америка, е отбелязало спад от 8.4% през април на годишна база. В същото време компаниите за поддържане на отрасъла работят все по-малко, тъй като плащанията към тях се забавят значително, отбелязва "Блумбърг".

За момента Чавес не е упоменал компаниите, към които ще бъде насочена национализацията, но според съобщение на енергийния министър в обект на държавен контрол веднага ще се превърнат 300 кораба, 61 подводници, 39 терминала, няколко дока и други активи, разположени в Маракайбо.

Компаниите от региона, които извършват посреднически дейности, са "спекулирали и са взели голяма част от нашите печалби“, заяви вчера по държавната телевизия енергийният министър на Венецуела Рафаел Рамирез. "По този начин ние ще продължим да намаляваме разходите за нашата петролна индустрия“, каза той.

Споделяне

Още от Бизнес