Чавушоглу: Няма морски граници между Турция и Гърция

Чавушоглу: Няма морски граници между Турция и Гърция

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации в Егейско море, като е повдигнал отново въпрос за суверенния статут на някои острови в този район, съобщава в сряда гръцкият в. "Прото тема", цитиран от БТА.

В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тях е и проблемът за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.

Според него международните договори, отнасящи се до статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържат аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "Както е известно въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси".

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.

Изданието "Контранюз" пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централната част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и в Критско море, като ги изброява поименно.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?