Чечения избира президент при засилени мерки за сигурност

При засилени мерки за сигурност в размирната република Чечения в неделя се проведоха извънредни избори за президент, след като предишният про-московски президент Ахмад Кадиров загина при атентат през май.

Очаква се подкрепяният от Кремъл кандидат Али Алханов, който е министър на вътрешните работи, да спечели изборите.

Мерките за сигурност бяха засилени допълнително след бомбените атаки срещу два руски пътнически самолета по-рано тази седмица.

В ранните слеобедни часове в неделя бе съобщено, че избирателната активност е достигнала 60 процента, което ги прави валидни.

В неделя сутринта един човек загина при взрив пред избирателна секция в Грозни. Властите твърдят, че инцидентът е предизвикан от младеж, свързан с чеченската съпротива, който пренасял пакет в експлозив. Младежът побягнал, когато бил спрян за проверка от охраната, но по-късно е бил убит при взрива на бомбата, която носел в пластмасова торба.

Изборите в Чечения бяха охранявани от 17 000 милиционери.

В изборите взеха участие и 25-те хиляди федерални руски войници, постоянно дислоцирани в Чечения.

Кореспондентът на ББС в Гудермеш, втория по големина чеченски град, предава, че усещането е като за провеждане на избори на фронтовата линия.

Руски войници и про-московската чеченска милиция са били навсякъде, въоръжени с автомати Калашников, докато охраната в избирателните секции е проверявала гласоподавателите с детектори за метал и бомби.

Местни хора са заявили пред чуждите кореспонденти, че мнозина няма да отидат за гласуват, тъй като не Чечения избира президент, а Москва ѝ го спуска. Такова обяснение е дала пред Ройтерс жена, представила се само като Иса, в чеченски бежански лагер в Ингушетия.

Интервюирана семейна двойка в Грозни обаче казва, че ще подкрепят Алханов, тъй като съпругът работи в армията и има впечатления, че Алханов е порядъчен човек.

Четирима от последните пет чеченски лидери загинаха при покушения, припомня ББС.

Кадиров беше убит на 9 май, когато бомба се взриви във ВИП зоната на стадиона в Грозни по време на честването на победата на Съветския съюз във Втората световна война.

Кадирав беше личността, на която руският президент Владимир Путин разчиташе да прекърши бунтовническата съпротива и да възстанови контрола на Москва върху републиката.

Чеченските сепаратисти бойкотират президентските избори, който определят като фарс и наричат Алханов "марионетка на Москва".

Освен Алханов, за поста се състезават още шестима кандидати, но се смята, че те нямат никакви шансове.

Миналата седмица Путин направи изненадваща визита в Грозни и поднесе цветя на гроба на Кадиров.

Москва се надява с избирането на нов лидер да бъде прекратено насилието в републикатаи, но чеченските сепаратисти вече засилват атаките. Миналата неделя 200 бунтовници нападнаха столицата Грозни.

Двайсетината международни наблюдатели от ОНД и Лигата на арабските държави не обявиха сигнали за нарушения в изборния ден.

Поради редица причини редица водещи международни организации не изпратиха мисии за изборите в Чечения.

ОССЕ отказа да изпрати наблюдатели, тъй като не може да гарантира сигурността им, но председателстващият организацията - българският външен министър Соломон Паси - уважи поканата на руското правителство и изпрати свой личен представител с информационна мисия шефа на отдела ОССЕ в министерството Иван Найденов.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: