Чеченски бунтовници взеха заложници в Дагестан

Група чеченски бунтовници взе заложници в съседната руска република Дагестан, съобщиха световните агенции.

Най-малко четирима заложници са взети след престрелка на границата, при която са загинали девет граничари, предаде Би Би Си.

Въоръжените лица, които през нощта са превзели болница в село в Цунтинския район, вероятно са се придвижвали от Грузия към Чечения, съобщиха от щаба на Обединената групировка руски войски в Северен Кавказ, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според източника терористите по всяка вероятност са се заблудили в заснежените планини и след като са били разкрити от местното население, прибягнали към "активни действия". По негови данни в престрелката с нашествениците били загинали до 10 граничари и служители от дагестанската милиция.

Според пресслужбата на руските сили в Северен Кавказ група от 20 бойци е превзела болницата в Шаура, вземайки трима заложници.

Други източници сочат, че чеченските бойци наброявали между 25 и 50 човека. Има и предположения, че партизанският отряд е влязъл в Дагестан от чеченска територия.

"Нашите хора се опитват да осъществят контакт, за да разберем какво става", заяви служител на регионалните власти пред руската телевизия.

Настоящата война на Русия в Чечения започна след като бунтовници завзеха две села в Дагестан през август 1999 г. Те държаха селата няколко седмици, като казваха, че подкрепят декларацията за независима ислямска държава в част от Дагестан и Чечения, припомня Би Би Си.

Тези събития, както и серията бомбени атентати срещу жилищни сгради в Русия, при които загинаха 300 души, накараха тогавашния министър - председател Владимир Путин да изпрати войски в Чечения.

Четири години по-късно Москва твърди, че бунтовническата република е умиротворена, но насилието там продължава, продължават и бомбените експлозии в Русия, зад които стоят чеченски бунтовници.

Говорителят на руския външен министър заяви пред АП, че части на силите за сигурност са изпратени в село Шаура, където бе съобщено, че са взети заложниците. То обаче е в твърде отдалечен район и е трудно достъпно, каза още говорителят.

Служител от местните власти е заявил пред Интерфакс, че силите за сигурност са блокирали пътищата към селото от Дагестан, Чечения и съседна Грузия.

Според някои репортажи обаче бунтовниците най-вероятно вече са напуснали селото, като взели с тях трима заложници.

ИТАР-ТАСС цитира висши дагестански служители, според които групата напуснала завзетата болница и се изтеглила към Чечения, вземайки четирима заложници. Взети в плен са главният лекар на болницата и трима местни жители. Похитителите се били разделили на три групи, опитвайки са да се доберат до чеченска територия.

Поради липса на комуникации с района на произшествието не е известно дали се водят преговори с похитителите.

В Цунтинския район е обявено извънредно положение, съобщи главата на местната администрация Басър Магомедов.

Към мястото на инцидента по-рано днес е потеглил министърът на вътрешните работи на Дагестан Адилгерей Магомедтагиров; там вече са и ръководители на републиканските силови ведомства.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?