Чеченски сепаратист обвини руските тайни служби за атентатите в Москва

Чеченските бунтовници не поеха отговорността за терористичните атаки, извършени в понеделник в московското метро. Грузинска телевизия разпространи аудиозапис от името на Доку Умаров, един от лидерите на сепаратистите в руската република, според когото в престъплението са замесени руските тайни служби, съобщи в сряда руското интернет издание Лента.ру.

"Чеченците не биха сторили подобно нещо... Всичко е представено тъй, сякаш никой не е виновен от руските специални служби, а всъщност те са замесени... За експлозиите в Москва е виновна Федералната служба за сигурност", казва мъжки глас на записа, излъчен от рускоезичния "Първи кавказки" телевизионен канал в Грузия.

Не се знае със сигурност дали записът е автентичен и дали самият Умаров е участвал в осъществяването му.

Смята се, че Доку Умаров е замесен в редица атентати, извършени в Северен Кавказ - отвличане на служители от чеченската прокуратура през 2002 г., атаки и експлозия в Ингушетия, взривяване на крайградски влак в руския град Кисловодск, както и в трагедията с вземането на над 1000 заложници в училището в северноосетинския град Беслан през 2004 г..

Междувременно московската милиция започна масови проверки в местата, където живеят пристигнали от Северен Кавказ и Централна Азия. Проверяват се и хотелите и общежитията в руската столица. Вземат се и други допълнителни мерки за сигурност, по-специално по входните магистрали, за да не бъдат внасяни в Москва оръжия, боеприпаси и взривни устройства.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?