Чеченският командир Басаев пое отговорност за обсадата в Беслан

Радикалният чеченски сепаратистки лидер Шамил Басаев пое отговорността за обсадата на училището в Беслан, при която загинаха поне 326 човека, повечето от които деца.

Той направи това в писмо, публикувано в близкия до сепаратистите интернет сайт Kavkazcenter.com. "Благодарение на Аллах, бригадата на мъчениците "Риядус-Салихин" извърши поредица успешни военни операции на руска територия", пише в писмото, подписано "Абдула Шамил" - името, което си е избрал Шамил Басаев.

Все още не е доказана автентичността на изявлението, в което групировката на Басаев поема отговорността за взривяването на двата руски пътнически самолета и за самоубийствения терористичен атентат на метростанция в Москва, отнели живота на близо 100 души.

Руската Федерална служба за сигурност предложи награда от 10 милиона долара за информация, която може да доведе до залавянето на Басаев и на другия висш чеченски бунтовнически лидер, Аслан Масхадов.

Масхадов отрече каквото и да е участие в тридневната обсада на руското училище, приключила с кървава развръзка.

Групата на Басаев "Риядус-Салихин" е създадена от него преди няколко години и е свързана с редица терористични атаки в Русия през последното десетилетие.

В интернет - посланието се посочва, че операцията в Беслан е проведена от "втория батальон на мъчениците под командването на полковник Орстхоев".

Басаев обвинява руския президент Владимир Путин за кървавата развръзка на обсадата в Беслан, която, според изявлението, е резултат от щурма на руските спецчасти срещу сградата на 3 септември.

В писмото се казва, че групата похитители, които държаха над 1 100 заложници в училището, са искали изтеглянето на руските сили от Чечения.

Руските власти обвиниха чеченските сепаратисти за последните терористични нападения в Русия, отнели живота на близо 419 човека.

Аслан Масхадов е бил в течение на подготовката на терористичния акт в Беслан, макар и да не го е организирал пряко, твърди пред Интерфакс говорител на руските сили в Северен Кавказ.

Масхадов винаги е осъждал терористичните атентати. Той осъди и вземането на заложници в Беслан и заяви, че за него са отговорни руските сили в Чечения, припомня АФП.

Говорителят на регионалния щаб за антитерористични операции в Северен Кавказ генерал Иля Шабалкин каза, че руските сили отдавна са знаели, че организаторът на обсадата в Беслан е Шамил Басаев "или бандити от неговия ранг". Извършителите са били членове на различни въоръжени групировки, каза генерал Шабалкин

След кризата в Беслан президентът Путин обяви радикални промени в политическата система и силовите структури, затвори границите на кавказкия регион и предложи планове за концентриране на по-голяма власт в ръцете на президента.

Той поиска ръководителите на регионите на Руската федерация да бъдат номинирани от него, а не както досега, да се избират пряко от населението, а парламентът да се избира изцяло на пропорционален принцип. Според Путин централизацията по вертикала на властта ще даде възможност на страната да се справят с онези, които искат "дезинтеграция, колапс на правителството и разпад на Русия".

САЩ и ЕС разкритикуваха остро плановете на Путин, като предупредиха, че борбата с тероризма не бива да се използва като претекст за ограничаване на демокрацията.

Предшественикът на Путин Борис Елцин също наруши мълчанието си и заяви, че руснаците не бива да допускат страната да се отклонява от конституцията, приета при неговото управление през 1993 г.

"Потъпкването на свободите и отстъплението от демократичните права, освен всичко други, ще означава, че терористите са спечелили", казва Елцин в интервю за в. Московские новости.

Това е първата публична критика на Елцин към Путин откакто му предаде властта преди пет години.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?