Чеченският президент атакува Путин за обвиненията му към бунтовниците след взрива в Москва

Панихиди за загиналите при експлозията в петък в московското метро бяха отслужени днес в редица православни църкви в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. Панихиди ще има и утре, когато в Москва ще има траур за жертвите, обявен от кмета Юрий Лужков.

Заместник-прокурорът на Москва Владимир Юдин съобщи днес, че вече са разпознати 23 от телата на загиналите по официални данни 39 човека. При експлозията във вагон на метрото между станциите Автозаводская и Павелецкая бяха ранени и 134 пътници.

Московската прокуратура е започнала криминално следствено дело за тероризъм и предумишлено убийство. Вчера прокурорът на Москва Анатолий Зуев изрази увереност, че става дума за терористичен акт.

Чеченският президент Ахмат Кадиров заяви, че споделя общата мъка, но смята за недопустими и некоректни изказванията, които разпалват междунационална вражда след взрива в московското метро.

Президентът на Русия Владимир Путин обвини чеченските сепаратисти за трагедията в метрото в петък. Путин каза, че не се нуждае от каквото и да е директно потвърждение - той е убеден, че сепаратисткият лидер Аслан Масхадов и неговите сили стоят зад експлозията. Чеченските терористи отрекоха да имат нещо общо с атентата.

В такава ситуация трябва да се проявява особена коректност и да не се правят прибързани заявления, разпалващи междуетническа вражда, каза от Чечения Кадиров в телефонно интервю за ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?