Чехът Мартин Швехлак оглавява бТВ с амбициозни цели

Чехът Мартин Швехлак оглавява бТВ с амбициозни цели

Досегашният главен изпълнителен директор на бТВ Флориан Скала е напуснал поста си през ноември и длъжността се поема от 14 декември от чеха Мартин Швехлак, който има солиден журналистически и мениджърски опит.

Рокадата става точно два месеца, след като официално телевизията стана собственост на инвестиционния фонд "ПиПиЕф" (PPF) на чешкия милиарден Петър Келнер. Сделката бе за закупуването на "Сентръл Юръпиън Медия Еунтръпрайсиз" (Central European Media Enterprises – CME) срещу 2.1 млрд. долара и с нея Келнел придоби 30 телевизионни канала в Централна и Източна Европа. Шест от тях са българските bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring, останалите са в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

На 13 октомври за главен изпълнителен директор на "СМЕ България" бе назначен чехът Любош Йетмер, на когото сега ще е пряко подчинен Швехлак.

"2020-а беше изпълнена с предизвикателства за цялата медийна индустрия, както и за бТВ. Компанията беше в процес на придобиване през по-голямата част от годината, а в комбинация с Covid-19 пандемията не е изненадващо, че част от енергията беше загубена. Намерението ми е да влея нова енергия в съдържанието и програмата ни и да модернизирам дигиталното ни разпространение, така че българската аудитория да получи най-доброто преживяване", казва Швехлак в съобщението на "БТВ Медия Груп" в понеделник.

В него се допълва, че Йетмар, като главен изпълнителен директор на "CME България", ще осигури приемственост по всички въпроси и ще работи с г-н Швехлак за още по-добри резултати.

"След като поех компанията през октомври, идентифицирах няколко теми и инициативи, към които PPF може да прибави стойност. Мартин ще се фокусира върху модернизирането на нашето съдържание, програма, формати и дигитални канали и съм уверен, че ще съумеем да адресираме и всички други идеи и да засилим позицията си", каза Йетмар и пожела на Флориан Скала в бъдещите му начинания да постигне същия успех като в бТВ.

От 1993 г. насам Швехлак работи в печатни, радио, дигитални и телевизионни медии в Чешката република и е заемал редица разнообразни постове - от редактор, през главен редактор до висши мениджърски роли. В края на 90-те г-н е редактор и зам.-главен редактор на най-четения чешки всекидневник BLESK. След това основава чешката информационна агенция Mediafax, като управлява екип от 150 души. От 2013 до 2018 година Мартин Швехлак е директор новини, разследваща журналистика и спорт в TV Nova в Чешката република и под негово ръководство телевизията запазва позицията си на най-уважаван и гледан източник на ТВ новини. Той е бил и член на международната комисия на СМЕ за новините и е работил с всички структури на CME във връзка с редакционното отразяване, съдържанието и програмните инициативи.

През последната година Швехлак е работил като консултант на PPF, като е следил и анализирал новините, форматите, съдържанието и дигиталните канали във всички пазари на СМЕ.

Швехлак ще пътува от Чехия, за да изпълнява служебните си ангажименти в София, но възнамерява да прекарва повече време в българската столица, отколкото в родния си град Прага, допълва се в съобщението.

В него се посочва още, че мисията на новия шеф на бТВ е да модернизира, влее енергия и подобри представянето на цялото програмно съдържание, формати и дигитални канали.

"Основната задача, свързана с моето назначение като главен изпълнителен директор на "БТВ Медия Груп" - да подобря цялостните резултати на компанията - беше успешно изпълнена и аз поемам към нови предизвикателства с голямо удовлетворение. Благодаря на страхотния екип на бТВ за всичко, което постигнахме заедно, и съм щастлив, че оставям компанията в добри ръце", коментира Флориан Скала.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?