Чехи, румънци и неизвестен кандидат с интерес към БДЖ

Чехи, румънци и неизвестен кандидат с интерес към БДЖ

Румънски и чешки жп превозвачи, както и местен адвокат на свободна практика са закупили документи за участие в конкурса за приватизацията на "БДЖ Товарни превози". Това съобщи Емил Караниколов, шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в сряда пред журналисти. В четвъртък изтича крайният срок за закупуване на документи за участие в процедурата.

 

Румънският интерес идва от железопътния превозвач “Груп Феровиар Роман” (Grup Feroviar Roman). У нас тя държи мажоритарен дял в най-големия конкурент на БДЖ - "Българска железопътна компания". Документи са закупени и от чешката “Адванст Уърлд Транспорт” (Advanced World Transport). Основната дейност на компанията е жп транспорт, като компанията определя себе си като един от най-големите частни жп превозвачи в Европа с 160 локомотива и 6000 вагона.

 

Документи са купени и от адвоката на свободна практика Петко Илчев. Пред “Капитал” Илчев е отказал коментар за представлявания от него кандидат. "Може да е български, може и да е чуждестранен. Ще ви подведа, ако ви отговоря", е казал адвокатът.

 

Като потенциални финансови купувачи на "БДЖ Товарни превози" засега въртят имената на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която финансира покупката на "Кремиковци" от дружество на фирмата за скрап "Надин", както и на Корпоративна търговска банка (КТБ). Тя може да играе с руската "Внешторгбанк", от чието инвестиционно дружество преди време не изключиха възможността да проявят интерес към товарните жп превози на БДЖ.

 

През ноември изтича срокът за подаване на оферти от потенциалните кандидати за придобиването на целия капитал на дружеството, което е част от "Холдинг БДЖ". За да участват в конкурса, инвеститорите ще трябва да внесат депозит от 20 млн. евро.

 

Изискванията към стратегическите инвеститори за "БДЖ Товарни превози" са да имат по 400 млн. евро оборот за всяка от последните три години и да са работили в сектора на жп транспорта поне 10 години. Изискването за оборот на купувача надхвърля пет пъти този на оборота на продаваната компания. За финансовите кандидати условията са едно към едно на тези, поставени за "Булгартабак": управлявани активи над 1 млрд. евро и собствен капитал поне 20 млн. евро.

 

Минималната търсена цена за сделката е около 100 млн. евро за 100% от капитала. Изборът на купувач се очаква през ноември, като офертите ще се класират най-вече според предложената цена (със 70% тежест) и според обещанията за инвестиции (с 30% тежест при минимум 50 млн. лв. вложения за три години, половината от които за първата). Самата сделка се очаква да бъде приключена до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?