Медиите в Прага:

Чехите не искат "да дават портфейлите си на всеки балкански грабител"

Чешки вестници коментират политическите аспекти на намерението на България да лиши от лиценз местни електроразпределителни фирми, собственост на чешката енергийна група ЧЕЗ, поради което чешката държавна компания може да загуби милиарди крони.

Чехи, словаци, унгарци, а също и българи, бяха образцови деца на Европа, докато не влязоха в Европейския съюз и започнаха да се държат непочтено, посочва финансовия вестник "Хосподарске новини". ЧЕЗ не доставя електроенергия благотворително. При все това страните от ЕС, включително България, разполагат с цивилизовани начини да принудят компанията да спазва правилата, посочва авторът на статията.

Точно такива средства би трябвало да се използват преди избори, препоръчва вестникът, намеквайки, че решението на България вероятно е мотивирано от насрочените за юли общи избори.

Преди седем години никой български премиер нямаше да атакува ЧЕЗ. Ако трябва да бъдем честни, хора с къса памет има не само в София, допълва "Хосподарске новини".

България изнася проблемите си и чехите не бива да позволяват това, отбелязва в коментар в. "Млада фронта днес". Трябва открито да се каже, че случващото се в Албания и България е политически проблем, свързан и с джоба на чешките данъкоплатци.

Скандално е реакцията на чешкото външно министерство да се свежда до това неговият ръководител Карл Шварценберг да каже на ЧЕЗ, че ако компанията се нуждае от помощ, той е готов да помогне. Наистина ли чешкият премиер Петър Нечас смята, че чехите трябва да дадат портфейлите си на всеки балкански грабител, който ги поиска, пита вестникът.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?