Чехия гони до края на май десетки сътрудници на руското посолство в Прага

ЕС не изключва възможността да отнеме акредитациите на руски дипломати

Новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек

Чехия даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва, предаде Ройтерс. На практика това означава, че Русия ще трябва да изтегли десетки сътрудници на посолството си.

Шейсет и трима служители на руското посолство в Прага трябва да напуснат Чехия. Това заяви днес в ефира на чешката обществена телевизия външният министър на Чехия Якуб Кулханек, цитиран от ТАСС.

Става дума за 63 сътрудници на руското посолство, които ще напуснат Чехия със семействата си, каза той.

Вчера Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.

Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Русия ще отговори бързо

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо, предадоха ТАСС и Ройтерс. "В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Тя припомни "червените линии", за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС.

На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности.

Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

Чехия не иска ескалация на отношенията с Русия, увери днес премиерът Андрей Бабиш. Той изрази надежда Русия да признае непропорционалността на своята реакция при експулсирането на дипломати.

Прага се консултира с Нидерландия и Обединеното кралство

Външното министерство на Чехия провежда консултации с Великобритания и Нидерландия с оглед по-нататъшни действия във връзка с експлозиите в оръжейни складове в село Върбетице през 2014 г. Това заявява министърът на външните работи Якуб Кулханек в интервю, публикувано днес във в. "Лидове новини".

Чешкото министерство на външните работи се консултира по повод методите за работа по делото за експлозиите със свои съюзници в НАТО - Нидерландия и Обединеното кралство, във връзка с техния опит - "как са действали тези държави в случаите със свалянето на полет МН17 над Украйна или отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри", посочва Кулханек.

ЕС изразява пълна солидарност с Чехия

Европейският съюз определи като "непропорционална" реакцията на Русия на изгонването на руски дипломати от Чехия и обеща да подкрепи всички по-нататъшни стъпки на Прага. Това се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, разпространено в Брюксел.

"Европейският съюз изразява пълна солидарност с Чехия, подкрепя действията, предприети досега от властите ѝ, и е готов да подкрепи по-нататъшните ѝ усилия за привличане на виновните под отговорност. ЕС осъжда непропорционалната реакция и последвалите заплахи на Русия по адрес на Чехия", се отбелязва в изявлението.

По думите на Борел "подривните действия на руските специални служби срещу интересите и сигурността на ЕС и неговите държави членки и занапред ще бъдат посрещани с най-твърда решимост, в това число и на равнище Европейски съюз, колкото е необходимо".

ЕС не изключва възможността да отнеме акредитациите на руски дипломати, потвърди днес говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че това е възможно, но няма да доведе до прогонването на руските представители в Брюксел, защото те са акредитирани и в Белгия. Не казвам, че не можем да го направим, но е по-сложно, заяви говорителят. По неговите думи е необходимо държавите от ЕС да вземат решения за руските дипломати на своя територия.

Говорителят посочи, че европейските държави обсъждат тези въпроси заради скандала между Чехия и Русия, включително и свързаните събития в България. Той изрази пълна подкрепа от името на ЕС за действията на Прага от последните дни, както по-рано днес направи и НАТО.

Винаги се стремим към съгласуваност и единодушие. Ако държавите от ЕС решат (да се отнемат акредитациите на руски дипломати в Брюксел - бел. кор.), институциите няма да създадат пречка, добави говорителят. По неговите думи след отравянето на Сергей Скрипал ЕС е приел решение за съгласувано прогонване на руски дипломати. Днес все още такова решение няма и не мога да предвидя как ще завършат разговорите в тази посока, поясни говорителят.

Словакия обяви за персона нон грата трима руски дипломати

Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати. Те имат срок от седем дни да напуснат страната, обяви словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Хегер обясни, че Словакия е взела своето решение в знак на солидарност с Чехия, която по-рано днес даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над каза пред журналисти, че обявените за персона нон грата руски дипломати са се занимавали с дейности, които не отговарят на статута им, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят