Чехия гони двама руски дипломати заради слух за отравяне на политици

Чехия гони двама руски дипломати заради слух за отравяне на политици

Чешкото правителство обяви двама души от персонала на руското посолство в Прага за персона нон грата, съобщи Ройтерс.

Причината за експулсирането е слух, който служител на посолството е разпространил, за планирано нападение с отрова срещу трима политици в Прага.

"Предприехме съответни и адекватни мерки и обявихме двама служители на посолството за персона нон грата", съобщи премиерът Андрей Бабиш.

Новината идва, след като преди близо месец руската дипломатическия мисия поиска полицейска защита за свой служител, който бе назован от чешки медии на фона на спекулации за план за отравяне на местни политици.

През април чешкото сп. "Респект" писа, че руснак с дипломатически паспорт наскоро е пристигнал в Прага с рицин – токсична отрова, която може да бъде използвана като биологично оръжие. Мишената му били пражки кметове.

Руският депутат Владимир Джабаров заяви, че Русия ще предприеме ответни действия на експулсирането на двамата дипломати, предаде РИА "Новости".

Руското посолство в Прага каза, че е дълбоко разочаровано от решението на чешките власти, което показва липса на желание в Прага за нормализиране на влошените в последно време двустранни отношения, предаде ТАСС.

От началото на април отношенията между Прага и Москва са обтегнати заради демонтирането на спорен паметник в чешката столица, посветен на съветския генерал Иван Конев в стъпка, която руски дипломати нарекоха "неприятелски акт на вандализъм".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят