Чехия готви мерки срещу руското посолство там

Чехия готви мерки срещу руското посолство там

Мащабният руски шпионаж в Чехия грози Русия с последствия – тя ще трябва да значително да намали персонала на своето посолство там, както и броя на използваните от служителите му автомобили, пише германският таблоид "Билд".

Въпросът ще бъде обсъден на извънредно правителствено заседание през януари. Отправна точка за обсъждането ще е вътрешният доклад на чешката служба на сигурност и информация (BIS). В него се посочва, че през 2016 и 2017 г. Русия е осъществила кибератаки срещу чешките министерства на външните работи и на отбраната (става дума за хакерските групи ATP28 и Fancy Bear).

В резултат на кибератаки, които според чушките служби са извършени от Русия, под заплаха са се оказали комуникационните системи на правителството, а освен това е имало мащабно изтичане на лични данни на правителствени служители.

В същото време кадровата структура на руското посолство в Прага е непропорционална – преди всичко заради голямото количество т.нар. технически персонал. Под това прикритие често се подвизават представители на специалните служби, отбелязва "Билд". Освен това се предполага, че голяма част от пребиваващите в Чехия или пристигащите в страната руски репортери, специалисти и олигарси също са руски шпиони.

В руското посолство в Прага са регистрирани 71 автомобила с дипломатически номера. На един руски дипломат се падат почти по автомобил и половина. Всички тези коли се ползват с дипломатическа защита: съгласно международните договори, те не могат да бъдат глобявани за неправилно паркиране или превишена скорост, освен това полицията няма право да ги обискира.

В руското посолство в Чехия работят 140 души, от които 53 притежават дипломатически паспорти. През 2016 г. персоналът е бил сравнително по-малоброен – 51 дипломати и 86 административно-технически сътрудници.

"Можем само да гадаем за какво се използват тези автомобили", каза чешкият външен министър Томаш Петржичек през декември, след като излезе докладът на контраразузнаването. По думите му става дума за "изключително голям брой автомобили", регистрирани за нуждите на посолството.

Чешкото контраразузнаване отправи миналия месец остро предупреждение, че Русия и Китай засилват шпионската си дейност в страната, като дългосрочната цел и на двете държави е подкопаване на западните демокрации.

Докато китайските шпиони и дипломати съставляват "изключително висок риск" за чешките граждани, Москва продължава своята стратегия на хибридна война с цел да печели влияние в страните от ЕС и НАТО, се казва в доклада.

Според чешките служби за сигурност, Чехия се явява част от руската хибридна стратегия, насочена срещу ЕС и НАТО. Целта ѝ е да парализира НАТО и да постигне разпадане на ЕС чрез отслабване на отделните страни членки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?