Чехия легализира марихуаната за лечебни цели

Чехия легализира марихуаната за лечебни цели

Чешкият Сенат - горната парламентарна камара - одобри в сряда законопроект, който легализира използването на марихуаната за медицински цели, предадоха информационните агенции.

Законопроектът, който вече бе приет от долната Камара на депутатите, бе подкрепа от 67 от 74-те присъстващи членове на 81-местния Сенат. Против се обявиха двама сенатори.

По думите на Петър Виха, председател на сенатската група на Чешката социалдемократическа партия, днешното гласуване е преломен момент в дългогодишната кампания да бъде разрешено използването на мекия наркотик за лечение на някои болести.

Законопроектът предвижда първоначално в Чехия да се внася канабис, отгледан в Холандия и Израел, а впоследствие да се премине на суровина местно производство. Компаниите, които ще култивират канабис в Чехия, ще трябва да се сдобият с държавен лиценз. Отглеждането на културата в домашни условия без лиценз ще остане незаконно.

Марихуаната ще се продава в чешките аптеки за нуждите на болни само по електронни рецепти, издадени от лекари. Марихуаната облекчава страданията при екземи и спазми, посочва ИТАР-ТАСС.

За да влезе в сила законът, трябва да бъде подписан от президента на Чехия и обнародван в официалния вестник.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?