Чехия, Литва, Малта и Словакия избират евродепутати

В България и още 20 страни евроизборите са в неделя

Чехия, Литва, Малта и Словакия избират евродепутати

В Литва (8 евродепутати), Малта (6 евродепутати), Словакия (13 евродепутати) и Чехия (евродепутати) днес се провеждат избори за Европейски парламент.

На 24 май гласуват и французите, живеещи на американския континент и в отвъдморските територии на Франция.

В България и още 20 европейски страни изборите ще се проведат в неделя. Тогава ще бъдат обявени и резултатите.

В гласуването за новия Европейски парламент участват над 400 милиона души в 28-те страни от ЕС. Те ще изберат 751 депутати. Европейският парламент се избира на всеки пет години чрез всеобщи преки избори. Броят на местата за всяка страна зависи от населението ѝ.

Гласуването започна в четвъртък, когато се проведоха изборите във Великобритания и Холандия.

На острова като фаворит се сочи Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която се обявява за излизане на страната от ЕС и за ограничаване на имиграцията от източноевропейските страни. В Холандия с малка преднина води проевропейската ляво либерална партия "Демократи-66" с 15.6%, докато дясната партия "Християндемократически призив" е получила 15.2%, според данни от екзит пол, представен от холандска телевизия.

В петък гласуваха в Ирландия, като интригата е дали политическото крило на ИРА – "Шин фей" ще успее да вкара евродепутат. Вчера започнаха и изборите в Чехия, които продължават и днес до 14 часа. Прогнозите са най-много мандати да спечели популисткото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на милиардера Андрей Бабиш.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014