Чехия няма да обжалва решението на ЕК за емисионните нива от ТЕЦ-ове

Чехия няма да обжалва решението на ЕК за емисионните нива от ТЕЦ-ове

Чешкото правителство няма да се присъедини към Полша и България в обжалването на решението на Европейската комисия да наложи по-строги ограничения за вредните замърсители от топлоелектрическите централи. Това заяви чешкият министър на околната среда Рихард Брабец, цитиран от Ройтерс.

България обяви по-рано този месец, че ще подкрепи Полша при обжалването на новите правила, които създават рискове за енергийната ѝ сигурност и икономическа конкурентоспособност.

Чехия произвежда чрез въглища половината от електроенергията си. Информационна агенция ЧТК съобщи вчера, че министерството на промишлеността е препоръчало Прага да се присъедини към обжалването.

Брабец обаче заяви, че процедурата има малки шансове за успех и правителството е решило да не се включва в нея.

"Решението означава, че няма да се присъединим към никакъв опит за смекчаване на тези ограничения", каза той пред медии след правителствено заседание.

"Убедени сме, че делото няма шанс за успех, дори от юридическа гледна точка, но екологичният аспект също е ключов", посочи министърът.

Решението на ЕС от миналата година налага по-строги ограничения върху емисиите на замърсители като азотен оксид, серен диоксид, живак и твърди частици от големите горивни инсталации в Европа.

 

Полша, която силно разчита на въглищата за производството на електроенергия, се зарече да продължи да използва горивото въпреки изискванията на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес