Чехия обсъжда перспективата за статут на наблюдател в еврозоната

Бохуслав Соботка

Правителството на Чехия разглежда перспективата негов наблюдател да участва в заседанията на Съвета на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата). Това съобщи пред журналисти премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, цитиран от информационните агенции.

"Получаването от Чехия на статут на наблюдател в Еврогрупата е възможност, позволяваща на републиката, дори без да има обращение (на националната ѝ територия) на единната европейска валута, да участва в обсъждането на перспективите за развитие на еврозоната. Правителството одобри намерението да се задълбочи икономическата и валутната интеграция със страните партньорки (от Еврозоната). В тези условия се отчита възможността да бъде получен статут за наблюдател на заседанията на финансовите министри от еврозоната", каза Соботка.

В заседанията на Еврогрупата, по думите му, би участвал финансовият министър на Чехия. Статутът на наблюдател се разглежда в Прага като "механизъм за укрепване на доверието" между държавите членки на еврозоната и страните извън нея, както и за гарантиране на ефективността на Евросъюза.

"Това е добра идея, която Чехия, заинтересова да се приближава до ядрото на Евросъюза, би трябвало да бъде изпълнена", подчерта чешкият премиер.

Той подчерта, че засега правителството не е взело окончателно решение страната да подаде заявка за получаване на статут на наблюдател в Еврогрупата.

Споделяне

Още от Европа