Чехия обвини Русия за миграционната криза в ЕС

Чехия обвини Русия за миграционната криза в ЕС

Чешкият външен министър Лубомир Заоралек смята, че Русия носи отговорност за изострянето на миграционната криза в Европейския съюз. Той каза това в интервю, публикувано във вестник "Хосподаржске новини", цитиран от ТАСС.

"Руснаците действат много енергично, като ни докарват бежанци по най-различни северни пътища, например чрез самолети", твърди Заоралек. Според чешкия външен министър "нашите братя славяни ни помагат, като ни снабдяват с колкото се може повече бежанци".

Заоралек напомня в интервюто, че ЕС предприема усилия да затвори т. нар. балкански път за бежанците от Близкия изток и Северна Африка, по който те проникват от Турция в Европа.
"Ако миграционният поток се премести по друго направление, ние ще трябва да да въведем и там същите мерки (по връщане на бежанците). Ако връщаме хората по еднакъв начин отвсякъде, то тогава нелегалната миграция ще се прекрати", казва чешкият външен министър.

Според руското МВнР, цитирано от ТАСС, подобни "безпочвени твърдения много добре се вписват в недалновидната политическа линия на определени кръгове в Европа и подконтролните им (медии) на демонизация на Русия и на обвиняването ѝ във всички смъртни грехове".

Твърденията за "причастност" на Русия към миграционната криза в ЕС не почиват на никакви факти, подчертава руското външно министерство в комюнике, цитирано от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?