Чехия отвори архивите на разузнаването си от периода на социализма

Чешкото правителство предостави в четвъртък свободен достъп до над 1500 страници секретни документи и снимки от архивите на разузнавателните служби на бивша комунистическа Чехословакия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тайни доклади, писма и записки за чуждестранните шпионски операции на Прага станаха за първи път обществено достояние, след като бяха публикувани в интернет от правителственото Управление за международни връзки и информация (UZSI).

Материалите обхващат периода 1945-1990 г. По-голямата част се отнасят до шпионирането на чешки дисиденти, живеещи в Западна Европа, а също и до сътрудничеството на чешкия Корпус за национална сигурност (SNB) с КГБ или със службите на съветски сателити като България и Полша, допълва ДПА.

Агенцията цитира мнението на виден чешки историк, който приветства стъпката на правителството, но изтъква, че е разсекретен по-малко от един процент от архива на комунистическата тайна полиция и че огромно количество важни документи и микрофилми остават заключени в правителствените досиета. Например, според него, в разсекретените досиета липсват документи за внедряването на агенти на чешките тайни служби в Бундестага на бившата Западна Германия през 60-те години.

Правителството е на прав път, казва той, но трябва да предостави достъп до повече документи сега, над 16 години след краха на комунизма.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?