Чехия отвори архивите на разузнаването си от периода на социализма

Чешкото правителство предостави в четвъртък свободен достъп до над 1500 страници секретни документи и снимки от архивите на разузнавателните служби на бивша комунистическа Чехословакия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тайни доклади, писма и записки за чуждестранните шпионски операции на Прага станаха за първи път обществено достояние, след като бяха публикувани в интернет от правителственото Управление за международни връзки и информация (UZSI).

Материалите обхващат периода 1945-1990 г. По-голямата част се отнасят до шпионирането на чешки дисиденти, живеещи в Западна Европа, а също и до сътрудничеството на чешкия Корпус за национална сигурност (SNB) с КГБ или със службите на съветски сателити като България и Полша, допълва ДПА.

Агенцията цитира мнението на виден чешки историк, който приветства стъпката на правителството, но изтъква, че е разсекретен по-малко от един процент от архива на комунистическата тайна полиция и че огромно количество важни документи и микрофилми остават заключени в правителствените досиета. Например, според него, в разсекретените досиета липсват документи за внедряването на агенти на чешките тайни служби в Бундестага на бившата Западна Германия през 60-те години.

Правителството е на прав път, казва той, но трябва да предостави достъп до повече документи сега, над 16 години след краха на комунизма.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?