Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чехия разкри намеса на ГРУ за взрива на военен склад. Казусът има връзка с отравянето на Гебрев

Прага експулсира 18 руски дипломати

37 коментара
Изпълняващият длъжността външен министър на Чехия Ян Хамачек и премиерът Андрей Бабиш обявяват разкритията си за руските шпиони. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г

Чешката полиция съобщи, че издирва руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов по повод разследване на "обстоятелства, свързани с тежки криминални престъпления".

Това съобщиха на извънредна пресконференция в съботапремиерът Андрей Бабиш и изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП. Според Ройтерс това е най-големият скандал между Прага и Москва след падането на комунизма през 1989 г. Сведенията ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета на външните министри на ЕС в понеделник.

Има данни за българска следа по случая с взривените боеприпаси. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти посочи пред Би Би Си, че те са били обект на сделка за украинската армия на български търговец на оръжие.


Автомобил на руското посолство пред сградата на чешкото МВнР. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРУ, отдел 29155

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, прикоито загинаха двама души.

"Въз основа на ясни доказателства, събрани в разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има достатъчно обосновани подозрения за намесата на служители от Главното разузнавателно управление, отдел 29155, при взривовете в складовете за боеприпаси в района на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверена държава и трябва да реагира по необходимия начин на получените сведения в областта на сигурността", каза Бабиш.

На 18-те служители от руското посолство е наредено да напуснат страната до 48 часа.

Според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Стана ясно още, че вицепремиерът Хамачек, който преди това е планирал да направи работно посещение в Москва на 19 април, се е отказал.

Той призна, че изгонването на дипломатите сериозно подкопава доверието между Прага и Москва.

"Героите" от Солсбъри

"Но ние сме длъжни да реагираме", - заяви той. "Ние се намираме в такава ситуация, в каквато бе Великобритания при опита за отравянето в Солсбъри през 2018 г.", каза министърът.

На 4 март 2018 г. в английското градче Солсбъри бе извършен опит за убийство срещу бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря с нервнопаралитичното вещество"Новичок". Британската прокуратура обвини задочно за нападението двама руски граждани – Руслан Боширов и Александър Петров и направи уговорката, че това не са истинските имена на издирваните.

Чешката полиция направи отделно съобщение в събота, че е обявила за издирване двама мъже с руски паспорти, издадени на имената на Руслан Боширов и Александър Петров.

Публикуваните от чешката полиция в Туитър снимки на двамата мъже са същите, които показа през 2018 британската полиция в качеството им на заподозрени за отравянето на Скрипал.

Проектът Bellingcat и руското издание The Insider публикуваха през 2018 г. разследване, според което истинското име на Боширов е Анатолий Чепига, а на Петров - Александър Мишкин. И двамата са офицери от руското военно разузнаване - ГРУ.

Чешки медии писаха, че разследващите експлозията в Чехия първоначално са я сметнали за трагичен инцидент. Двама мъже, работещи в склада, за загинали незабавно при взривяването на 50 тона амуниции.

Миналата година обаче съвместно разследване на чешкото контраразузнаване и на Националния център за борба с организираната престъпност получи нова информация. Те откриха, че Мишкин и Чепига, използвайки паспортите на Петров и Боширов, са били в страната по време на експлозията.

Двамата са пристигнали от Москва на 11 октомври 2014 с редовен полет на "Аерофлот". Напуснали са пет дни по-късно – в деня на експлозията (16 октомври)– и са се прибрали у дома през Австрия. Предварително са изпратили имейл до оръжейния склад, за да си уредят посещение там и са резервирали хотел в близкия град Острава.

Офицерите от ГРУ са изпратили на управителите на склада сканирани паспорти, издадени на две други имена – Руслан Табаров от Таджикистан и Николай Попа от Молдова. Снимките съвпадат с тези на Чепига и Мишкин.

Към онзи момент от склада са разтоварвани оръжия, които да бъдат изпратени на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който ги е доставял на украинската армия, пише британският в. "Гардиан".

Източник на чешкото списание Respekt казва, че експлозията в оръжейния склад може да се е случила преждевременно. "Вероятно не е било планирано да се случи в Чешката Република, а по-късно, при транспортирането на оръжията в друга страна", казва източникът.

Още едно отравяне – в София

Защо им на руските спецслужби да взривяват оръжейния склад в Чехия?

Взривът, в който се предполага, че са намесени шпионите, е станал преди 7 години в склад за амуниции във Врбетице при преместване на оръжия, които е трябвало да бъдат продадени на български търговец на оръжие, твърди в Туитър Якуб Янда, шеф на Kremlin Watch и директор на Европейския център за политика на сигурност, цитиран от онлайн изданието "Сега".

От постове на Янда, позоваващи се на източници от полицията, се разбира, че става дума за Емилиян Гебрев, който оцеля по чудо след опит за отравяне през април 2015 г. в София. Въпросното чешко оръжие е трябвало да бъде продадено и доставено за украинската армия.


Кадър на маскиран мъж, за който се предполага, че може да е свързан с отравянето на Емилиян Гебрев. Снимка: Архив

Това обстоятелство дава още една връзка към отдел29155, отбелязва Би Би Си.

Презаприл 2015 г., шест месеца след чешката експлозия, Гебрев влиза в болница и е в много тежко състояние. След месец в болницата той е изписан, но след това отново не се чувства добре. Според българските власти обаче става дума просто за хранително отравяне. Независимо от сигналите, подадени от самия Гербев, българското разследване настойчиво твърдеше, че проблемът бил с кафе машината на Гебрев.

Едва след събитията в Солсбъри през 2018 г. българската прокуратура обърна версията.

Третият човек

Трети мъж, използващ името Сергей Федотов, е идентифициран да идва във Великобритания да осъществява контрол върху операцията по отравянето на Скрипал. Оказва се, че той е бил в България по същото време, по което е отровен Гебрев.

Българските власти установиха, че Федотов и още двама служители на отдел29155 са се настанили на 25 април 2015 г. в хотел, намиращ се в съседство до офиса на Гербев. Те са настоявали стаите да са с изглед към паркинга на офиса.

Камерите за наблюдение от този паркинг са записали мъж, който доближава колите на Гебрев, на сина му и на един от директорите във фирмата на Гебрев. Тримата са отровени с вещество от семейството на Новичок.

Федотов напуска България ден след отравянето на Гебрев.

Защо Гербев е станал мишена?

Според източници на Би Би Си, Емилиян Гебрев е доставял оръжия за няколко държави против волята на Москва. Сред тези страни вероятно е Украйна, както и други държави -включително в Азия, където Русия се е конкурирала със свои доставки.

И една сделка може би го е вкарала в пряк конфликт с мощен руски бизнесмен, свързан с ГРУ, отбелязва Би Би Си.

Взривът в чешкия оръжеен склад през октомври 2014 г. прилича на първоначален опит да бъде ударен бизнесът на Гебрев или пък той да бъде предупреден какво може да последва.

Неизяснени взривове в български военни заводи

Междувременно в български военни заводи също стават експлозии през 2015 г., но българските власти досега не са намерили връзка с руски "гости" от ГРУ, за каквато алармира бившият военен министър и бивш посланик в НАТО Бойко Ноев.

"Посещението на руски гражданин, който е идвал в България две седмици преди отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, съвпада с два взрива в оръжейния завод "ВМЗ Сопот" през март и април 2015 г." , коментира Ноев през февруари 2019 г. и допълни: "Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия".

Западните разузнавателни служби подозират, че същият отдел на ГРУ, който е бил свързан с отравянето на Гебрев, има връзка и с взрива в Чехия. Освен това се смята, че членове на същия отдел 29155 са били замесени в неуспешния опит за атентат в Черна Гора през 2016 г., както и операциите по дезинформация в Молдова през 2014 г.

Русия отрича ГРУ да е замесено в опита за покушение срещу Сергей и Юлия Скрипал. Двамата мъже, известни като Петров и Боширов, казаха по-късно, че са посетили Англия като туристи. Пред руската чуждоезична телевизияте завиха, че са пътували до Солсбъри, за посетят тамошната катедрала, "прочута със своята 123-метрова кула". Казаха също, че е просто случайност, ако това е съвпаднало с отравянето на Скрипал,

Британският разследващ сайт Bellingcat разкри истинската самоличност и Чепига и Мишкин, както и това, че двамата са получили високото звание "Герой на Русия". Бабата на Мишкин се е хвалила пред съседи с негова снимка, на който той получава наградата от руския президент Владимир Путин, който му стиска ръката.

Предположенията бяха, че двамата са наградени като признание за тайната им дейност в Украйна и Крим. Сега обаче изглежда, че са отличени за взрива в чешкия оръжеен склад.

Реакцията на Москва

Русия изрази решителен протест пред властите в Чехия във връзка с решението за експулсирането на 18 служители от посолството си в Прага и ще предприеме ответни мерки. В разпространеното в неделя изявление на руското външно министерство се казва, че "ще бъдат предприети мерки, които ще накарат авторите на тази провокация да осъзнаят изцяло отговорността за разрушаването на основите на нормалното развитие на отношенията" между двете държави.

Според Москва обвиненията за участие на руски граждани във взривяването на склада за боеприпаси в Чехия звучат са "абсурдни, голословни и измислени".

"Това е още по-абсурдно, тъй като по-рано чешкото ръководство обвини за експлозиите фирмите, които са притежавали тези складове",се казва в позицията на руското министерство.

В изявлението на чешките власти относно участието на руските специални служби във взривяването Москва вижда следите на Вашингтон

"Този враждебен акт стана продължение на серията антируски акции, предприети от Чехия през последните години. Няма как да не се забележи американската следа. В стремежа си да угодят на САЩ на фона на неотдавнашните американски санкции срещу Русия, чешките власти дори изпревариха в тази посока своите презокеански господари",се казва в изявлението на руското Министерство на външните работи.

"Росатом" може да не бъде допуснат до търга за строителството на АЕЦ в Чехия

Напрежението в отношенията между Москва и Прага може да се отрази на решението дали Русия да бъде допусната до търга за строителството на нов енергоблок на АЕЦ "Дуковани", съобщи чешкият вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек.


Медии и полиция се разположиха пред руското посолство в Прага след избухването на шпионския скандал. Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Разбира се, че тези събития може да се отразят на "Дуковани". Това са много сериозни новини и всякакви подобни действия, ако бъдат потвърдени, трябва да имат определени последствия",посочи Хавличек.

Министърът се обяви по-рано за максимално широко участие в търга с цел повишаване на конкуренцията, допускайки участието и на руски представители. Чешкото разузнаване предупреди за риска от страна на Русия и Китай, а опозицията в страната подкрепи това виждане, подчертава агенцията.

Правителството на Чехия е собственик на 70% от акциите на конгломерата ЧЕЗ, а през юли 2020 г. одобри план за предоставяне на безлихвен кредит за строителството на енергийния блок. Сумата на търга възлиза на 6 млрд. евро. На 29 март властите в Чехия включиха руската държавна корпорация "Росатом" в списъка с участниците в търга, в който нейни конкуренти са американско-канадската компания "Westinghouse", френската EdF и южнокорейската KHNP.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва двама мъже с руски паспорти, които са заподозрени, освен за евентуално участие при взривовете във военния склад, и за отравянето с "Новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английският град Солсбъри през 2018 година.

Москва определи твърденията на Прага като "абсурдни", а първият заместник ръководител на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джаваров заяви, че отговорът на Русия трябва да бъде реципрочен.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #37

  ...има връзка и с взривовете и пожарите в оръжейните ни заводи през последните години... ... гagюхи-дивЭрсантЪЙ....

 2. Коментарът е изтрит в 20:22 на 21 април 2021 от автора.
  #36
 3. Zlatan
  #35

  Огромна статия базирана върху " основателни подозрения" ? Доказателства никакви ! Разузнавачите на ГРУ се разхождат с табели на гърдите на които пише ГРУ. Мажат бравите с новичок и гащите на Навални. ХАЙЛИ ЛАЙКЛИ

 4. Н
  #34

  Ако руският катун / нямам предвид стандартните икономически отношения, без шпионаж и намеса в управленито на държавите/ си вземе и слугинажа и се преинсталира няма да е лошо. Ама стига вече - ако Русия има ресурси за търговия- да предлага , да се търгува, ще се плаща, но без катунарски номера , с една дума - само чисто икономическо сътруднияество. Та старите ДС в Бг без руския имчадър са само редки фекалници, на които сега им треперят прашките какво ги чака след като и последните чужди господари /за Европа/си отидат. Да вървят и те с братята си по кръв или по кръвнини.

 5. ТПНаров
  #33

  Освен това :Разни мало.умни, глу-пави, тъ.пунгери -русоиди искат да прокарат лъжата, че Навални бил западна слуга и продукт на западните тайни служби. Ако е така не разбирам защо бля.довете не го осъдят за това, че е шпионин на Запада с всичките му доказателства, а го съдят за това, че не се бил разписал в полицейския участък?! Защо бе тъ.пунгери неграмотни -пр.ости?!

 6. Иван Козов
  #32

  Куроедовците разбират само от една тактика - бой по муцуните, когато ги хванеш.

 7. sloth
  #31
  Отговор на коментар #30

  Мурзилките са активирани да внисат всевъзможни щуротии...

 8. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #30
 9. Alexander1998
  #29
  Отговор на коментар #15

  Абе вие умните и красиви неандерталци много го величаете тоз Бойко. Плюете, плюете по него, а във същото време го изкарвате че като министър-председател трябва да е Супермен, едва ли не трябва да е Съд, Изпълнител и Законодател... Много сте зле, другари медиапулски интелектуалци. Плюйте и по прокурора, а Съдебната колегия е толкова чиста че на прозорците им можеш да си видиш лицето. Мамата си е... от разбирачи тука. Умници голЕми. Ух та леле :) :) :) :)

 10. milan
  #28

  Защо България не разкри руската намеса, във взривовете в български оръжейни заводи?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.