Чехия рязко затяга ограниченията, свързани с коронавируса

Здравният министър на Чехия Ян Блатни

Чешкият здравен министър Ян Блатни обяви, че страната преминава в максималната пета степен на епидемиологична опасност, която означава затваряне на всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, служби и предприятия за услуги, и ски лифтове, както и още по-дълъг вечерен час, започващ от 21 вместо от 23 ч, предаде Ройтерс.

Тези ограничения практически ще затворят страната с население от 10,7 млн. по новогодишните празници и ще прекратят зимните ски ваканции.

Броят на новозаразените с коронавируса рязко скочи през декември, достигайки до над 10 000 във вторник за първи път след 6 ноември.

При този темп, каза министърът, хоспитализираните могат да достигнат до 7000 към края на годината, срещу сегашното равнище от 4782, и да наближат ноемврийския пик от над 8000, когато страната имаше една от най-високите степени на заболеваемост и смъртност в Европа.

Броят на смъртните случаи нарасна 15 пъти от началото на октомври, и достигна 10 664.

Новото затягане на мерките идва след известно разхлабване в началото на месеца, когато заболеваемостта отбеляза спад.

Според въведената 5-а степен на опасност броят на публичните събирания се ограничава до двама души извън семейството. Религиозни служби са разрешени при максимум 10 процента заетост на местата. Супермаркетите ще могат да продават само най-насъщните стоки. Всичко друго необходимо трябва да бъде поръчвано онлайн.

Училищата остават затворени. След празниците само най-малките ученици - 1 и 2-и клас, ще могат да се върнат в класните стаи, останалите минават на дистанционно обучение.

Блатни каза, че през януари правителството ще направи преценка на мерките, които са в сила до 10 януари, и ще реши как ще процедира по-нататък.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?