Чехия с оферти за модернизацията на железниците ни

Оферти за сътрудничество в обновяването на жп-инфраструктурата на България, за изработка на траверси и сигнализационни устройства по релсовия път са подали чешки фирми. Това каза пред журналисти в Министерството на транспорта и съобщенията в понеделник вицепремиерът и министър на транспорта на Чехия Милан Шимоновски след среща с българския си колега Николай Василев.

Чешкият бизнес има интерес и към съвместно производство на тролейбуси, трамваи и автобуси за масовия градски транспорт, както и към проекти за преработка и рециклиране на отпадъчни Материали и подновяване на ВиК-инсталации, допълни Шимоновски.

Българският му колега Николай Василев представи проекти за над 6 млрд.евро за развитие на железопътния транспорт, които ще трябва да се реализират след 2007 г. Василев запозна Шимоновски и придружаващата го бизнес делегация с проектите за концесиониране на летищата и пристанищата в България. Двамата министри дискутираха предизвикателствата пред нашата страна по пътя към присъединяването ни в Европейския съюз - път, който вече е извървян от Чешката Република.

Акцент в разговорите бяха и автомобилните разрешителни, които Чехия ни предоставя. Поради засиленото преминаване на автомобили с българска регистрация през Чешката Република заради увеличените пътни такси в Австрия, предоставеният ни брой разрешителни не е достатъчен. Този въпрос се очаква да бъде решен в бъдеще, след като експерти от двете страни се срещнат и го обсъдят, каза Василев.

Желанието ми е Чехия да си възвърне позициите на нашия пазар отпреди десетина години, допълни Шимоновски. От четвърто място по инвестиции тогава, днес страната му се нарежда на 10-то място.

С оглед на общото европейско бъдеще на България и Чехия е добре двете страни да си партнират повече, за да може да защитават взаимно интересите си в общността, заяви чешкият вицепремиер. Николай Василев прие предложението му да бъде създадена съвместна комисия по въпросите на транспорта.

Търговско-икономическите връзки между двете страни бележат сериозен ръст през последните няколко години. Министър Василев подчерта, че за последните 10 години търговията нараства от 85 млн. долара през 1994 г. до над 300 млн. долара през 2004 г. Увеличението е четири пъти. Прогнозата на българския транспортен министър е, че година след като България стане член на ЕС, взаимният стокообмен ще надхвърли половин милиард долара годишно.

Чешките туристи, посещаващи България, се увеличават. Докато през 1999 г. техният брой е бил 28 хил. души, през миналата година почиващите чехи са били 100 хил. Страната е на десето място по чуждестранните инвестиции в България, отбеляза министър Василев.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?