Чехия се готви да забрани пушенето в барове и ресторанти

Чехия се готви да забрани пушенето в барове и ресторанти

Долната камара на чешкия парламент одобри законопроект, предвиждащ от 31 май догодина, когато се отбелязва Световният ден без тютюнев дим, пушенето на цигари в барове и заведения в Чехия да бъде забранено, предаде Франс прес.

За да влезе в сила, мярката трябва да бъде одобрена от Сената, а после да я обнародва президентът Милош Земан, който е заклет пушач.

С този закон Чехия ще се присъедини към 18-те европейски страни, в които такава забрана вече е въведена. Според неотдавнашно допитване около 78 процента от чехите подкрепят ограничението.

Законопроектът за забраната беше внесен в парламента от левоцентристкото правителство на социалдемократа Бохуслав Соботка. Сегашното чешко законодателство в областта на тютюнопушенето е едно от най-либералните в Европа.

"Надявам се новият закон да ни нареди сред цивилизованите държави", заяви премиерът Соботка при откриването на дебатите.

"Трябва да мислим преди всичко за децата, за нашето бъдеще", отбеляза министърът на здравеопазването Милош Лудвик.

При население от 10,5 милиона души, 2,3 милиона в Чехия са пушачи, а около 250 000 от тях са непълнолетни. От болести, свързани с тютюнопушенето, в страната всяка година умират около 18 000 души.

Новият закон ще позволява на пушачите да запалват цигара на терасите на кафенета и ресторанти. Забраната не се отнася за електронните цигари и пушенето на наргиле.

Споделяне

Още от Европа