Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на границата ни с Турция

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на границата ни с Турция

Чехия ще окаже подкрепа на България за охрана на външната граница на Европейския съюз. Това обявиха  президентите на България Росен Плевнелиев и на Чехия Милош Земан на съвместна пресконференция в Прага, съобщи пресслжбата на българския държавен глава.

Двете страни ще съгласуват техническите детайли по необходимата на българската страна помощ и това ще се случи възможно най-скоро, заяви  Милош Земан. Според него другите държави членки на ЕС също трябва да проявят солидарност със страните, подложени на най-голям миграционен натиск.

България показва от самото начало на миграционната криза, че работи ефективно по най-дългата сухопътна граница на ЕС с Турция, заяви Росен Плевнелиев.

"Добрите ни резултати се базират и на доброто сътрудничество между българските и турските власти. Начинът да противодействаме на трафикантите и да адресираме проблемите на имигрантите и спазването на техните права и свободи е да работим заедно с Турция. Искрено вярваме, че споразумението между ЕС и Турция има дълбок смисъл и ще намери своята реализация", коментира българският президент. По думите му взаимодействието между българските и турските власти за ограничаване на миграционния натиск е доказателство, че това споразумение може да проработи в някаква форма.

"Не искаме т.нар. Балкански маршрут да бъде отворен отново, не искаме и да възникват алтернативни маршрути", каза Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Той се обяви за прагматичен подход и за по-тясно взаимодействие със съседните на ЕС държави по отношение на миграционната криза. То трябва да отговори на страховете на европейските граждани от масова миграция към Европа от съседни кризисни региони.

"Необходим е по-засилен контрол на външните граници, по-ефективна дипломация и по-тясно сътрудничество", каза още Плевнелиев.

В Пражкия замък в чешката столица българският държавен глава беше посрещнат с официална церемония. Двамата президенти разговаряха "на четири очи", след което се проведоха официалните разговори между делегациите.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?