Чехия ще отвори в Ерусалим филиал на посолството си в Тел Авив

Сн. БГНЕС

Чешката република възнамерява да отвори в Ерусалим филиал на израелското си посолство, което се намира в Тел Авив, предаде ДПА. Новината съобщи външният министър Томаш Петържичек след телефонен разговор с израелския си колега Габи Ашкенази.

Новият офис ще бъде открит през първата половина на идната година и ще бъде оглавен от дипломат, се казва в съобщението на външното министерство в Прага.

В момента Чехия освен посолството си в Тел Авив има и трима почетни консули в Ерусалим, Ейлат и Хайфа. Преди две години в Ерусалим бе открит Чешки дом - национален културен институт.

Чешкият президент Милош Земан отдавна настоява за цялостно преместване на дипломатическата мисия на своята страна в Ерусалим.

Бъдещият статут на Ерусалим е една от главните конфликтни точки в близкоизточния конфликт. Израел нарича Ерусалим своя "вечна и неделима столица". Палестинците също отстояват позицията, че Източен Ерусалим е тяхна столица.

Позицията на Европейския съюз е за двудържавно решение - чрез създаване и на палестинска държава с Ерусалим като столица и на двете държави - като единствен начин за гарантиране на траен мир и стабилност в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят