Чехия засилва контрола на миграционния поток

Прага засилва интензивността на проверките в отговор на настоящата миграционна криза, заяви чешкият министър на вътрешните работи Милан Хованец, цитиран от Франс прес. Започваме да засилваме интензивността на проверките, за да реагираме на създалата се ситуация, заяви Хованец на извънредно заседание на долната камара на парламента, посветена на ситуацията в мигрантите.

Съседна Унгария обяви в сряда затварянето на границата си със Сърбия, нов знак на миграционната криза, ден след провала на европейците да решат как да разпределят мигрантите на територията на страните членки. Унгария започна и подготвителна работа за изграждането на четириметрова стена по 175-те километра от границата ѝ със Сърбия и този план предизвика критики от страна на ЕК.

Чехия не е затворена страна. Миналата година над 1200 души поискаха убежище, а 370 от тях го получиха, припомня чешкият вътрешен министър.

Същевременно чешкият премиер Бохуслав Соботка повтори пред парламента отказа си да приеме принципа за квоти за мигрантите, който ЕК иска да наложи на страните членки на ЕС, за да си разпределят бремето на търсещите убежище мигранти. Подобен подход на ЕС е неприемлив за Чехия. Контролът на миграционните потоци е работа на националните правителства, каза Соботка и припомни, че Европа се намира на фатално кръстовище и едно лошо решение ще налее само масло в огъня на екстремистите и на ксенофобите.

Словашкият президент Анджей Киска пък призова сънародниците си, които в мнозинството си са против приема на бежанци от Северна Африка и от Близкия изток, да проявят човешка солидарност към тези бежанци. Лично смятам, че ние имаме възможността, но също в качеството ни на просперираща страна ние имаме и моралното задължение да помогнем на тези мигранти, посочи Киска пред парламента.

Мисля, че дебатът по този въпрос ще бъде полезен, за да се изтъкне основното - човешки същества, мъже, жени и деца търсят по-добър живот в Европа. Те бягат от домовете си от техния живот, изложен на непосредствена опасност, те бягат от системни и целенасочени убийства, подчерта словашкия президент, който е мултимилионер и филантроп и който беше избран за държавен глава преди година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа