Чехия затваря ресторантите и преминава към дистанционно обучение

Чехия затваря ресторантите и преминава към дистанционно обучение

Чехия затваря баровете, ресторантите и клубовете да бъдат затворени от сряда, а училищата ще преминат на дистанционно обучение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

До началото на септември броят на заразяванията с вируса в Чехия беше около 25 000, но оттогава рязко нарасна и вече наближава 120 000. Смъртните случаи надхвърлят 1000.

Болниците започват да усещат този натиск, след като броят на пациентите се удвои от началото на октомври до над 2000.

Министър-председателят Андрей Бабиш каза, че приоритетът е болниците да могат да се справят със значителното увеличение на заразените пациенти.

Правителството се опитва да избегне въведената през пролетта строга карантина, причинила огромни щети на икономиката. Мерките бяха облекчени през лятото, когато страната излезе от първата вълна на пандемията с по-малко случаи от западните съседи.

"Наясно сме, че имаме възможност и тя трябва да бъде успешна, за да се преодолее епидемията и този път", заяви Бабиш.

От сряда до 3 ноември се затварят всички барове, ресторанти и клубове, забранява се консумацията на алкохол на обществени места, налага се ограничение от максимум шест човека за обществени събирания и се въвежда задължително носене на маски на спирките на обществения транспорт.

Училищата ще бъдат затворени до 2 ноември и ще преминат на онлайн обучение. Единствено ще останат отворени училища за децата на лекари, медицински сестри и хора, работещи в спасителните служби.

Правителството каза, че училищата ще бъдат отново отворени на 2 ноември, но другите мерки ще бъдат разхлабвани в зависимост от епидемиологичната ситуация.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус