Чехия затяга мерките срещу коронавируса в североизточен район

Чехия затяга мерките срещу коронавируса в североизточен район

Властите в Чехия затегнаха ограничителните мерки в североизточната част на страната заради нарастване на броя на новозаразените, предаде Ройтерс.

Задължително става носенето на маски, ограничава се работното време на ресторантите и ще се правят проверки на редовно пътуващите през границата.

В седем от последните десет дни в Чехия бяха регистрирани по над сто нови случая с коронавирус. По-голямата част от тях бяха в северозападен район заради огнищата в каменовъглена мина на държавната компания "Остравске карвинске доли". На 28 юни броят на положителните проби в Чехия достигна пика от 305 на денонощна база. След критики заради бавна реакция ръководството на мината прекрати някои от производствените дейности в началото на този месец.

В засегнатия Моравско-Силезийски край, който граничи с Полша и Словакия с население над един милион вече е забранено събирането на повече от сто души на едно място, трансграничните работници ще трябва да представят през две седмици документ за отрицателен тест, маските са задължителни в обществения транспорт и на закрито, а баровете и ресторантите ще са затворени от 23 часа до 8 ч. на следващия ден.

В Чехия са били регистрирани 13 612 случая с коронавирус, от които сега са активни 4617. Починалите от Ковид-19 са 355, значително по-малко от западните съседи на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?