Чехословашките комунистически тайни служби са шпионирали Тръмп

Доналд Тръмп

Тайните служби на комунистическа Чехословакия са изготвили досие на Доналд Тръмп след брака му с чехкинята Ивана Зелничкова, пише в. "Респект", цитиран от Франс прес.

"Да, бяхме взели на мушка семейство Тръмп", заяви за пражкото издание Властимил Данек, бивш областен ръководител на чехословашката Държавна сигурност в Готвалдов (днешен Злин), родния град на Ивана Тръмп.

"Знаехме, че Тръмп е влиятелен. Той не криеше, че един ден иска да стане президент. Интересувахме се да научим повече за него", добави Данек.

Отначало чехословашките тайни служби са започнали досието за Ивана Зелничкова през 1978 г., а впоследствие са го допълвали с информация за съпруга ѝ, пише "Респект", който публикува статията съвместно с британския в. "Гардиън".

Ивана Тръмп е бивша скиорка и манекен, която след това е станала бизнесдама. През 1977 г. тя се омъжва за Тръмп и ражда първите му три деца: Доналд младши, Иванка и Ерик. Двамата се развеждат през 1992 г.

Според досието Тръмп е започнал да обмисля президентска кандидатура през 1986 г., но се отказал от тази идея, защото решил, че е твърде млад (тогава е бил на 41 години).

"Със своята кандидатура той иска да се превърне в изключение в историята на САЩ. Той иска да се яви като политически независим кандидат. Той не членува нито в Демократическата, нито в Републиканската партия, въпреки че и двете се стремят да го привлекат. Макар и това да изглежда фантазьорско, Доналд Тръмп е убеден, че ще успее", пише в досието. 

Споделяне

Още от Свят