Челен опит: Бареков впечатлен от гласуването с топчета в Гамбия

Николай Бареков и негови фенове в Гамбия
Евродепутатът Николай Бареков приключил успешно мисията си в Гамбия, съобщиха от новата му партия Презареди БГ.
 
Бареков и британският евродепутат от Зелените Джийн Ламбърт са предвождали европейска делегация, която е наблюдавала парламентарните избори в африканската страна. 
 
"За разлика от България там всичко е прозрачно и народът знае кой и с каква програма ще управлява два дни след изборите", заяви Бареков.
 
В столицата Банджул в деня на изборите българският политик е направил оценка на цялата избирателна процедура, а ден по-късно е дал пресконференция пред представители на политическите партии, граждани и журналисти. Оценката на европейската мисия за изборите за парламент е много добра. 
 
Бареков от своя страна се похвали, че е получил пълно одобрение от народа в Гамбия.
 
Бареков е останал много впечатлен от мъдрото решение за справяне с измамите и неграмотността - гласуване с топчета. 
 
"Поставят се метални урни в различен цвят за всеки от кандидатите. В изборния ден гласоподавателят получава топче, изолира се зад завеса и пуска топчето в една от урните. При пускането на топчето в урната звънва камбанка, а избирателят бива белязан, което се прави за избягване на второ измамно гласуване. В дъното на урните се слага пясък или дървени стърготини за заглушаване на шума от падането на топчетата", обясни евродепутатът. 
 
По думите му в Гамбия измислили нещо уникално в желанието си да живеят в свободна и демократична държава.
 
"За Бареков това е поредна дипломатическа мисия, той е единственият български евродепутат в рамките на настоящия законодателен мандат, който е получил дипломатически мисии на 5 континента. Заради натрупания опит в областта на укрепване легитимността на националните избирателни процедури и повишаване на общественото доверие в изборите и в правата на човека, ЕП е одобрил българския евродепутат да участва в делегациите за връзки с Латинска Америка, Кариби, Пасифик и Африка. Бареков става постоянен член и на една от най-важните международни европарламентарни делегации - ЕС – Русия", уточняват от Презареди бг. 
Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?